Jak zrobić pyszny krem z cukinii i makaron penne z kurczakiem? Te przepisy mogli poznać ci, którzy dziś w godzinach południowych przechadzali się deptakiem ul. Wolności w Chorzowie. Do centrum miasta zjechała ekipa telewizyjna TVP wraz ze znanym śląskim kucharzem Remigiuszem Rączką. Tuż przy Poczcie Głównej kręcono kolejny odcinek z serii „Rączka gotuje”.
Kucharzowi towarzyszyła Karolina Jasinowska, szczypiornistka. – Dziś dotujemy z Karoliną, szefową szczypiornistek z Chorzowa, dlatego musi być w miarę nisko kalorycznie i zdrowo, zresztą zdrowo zawsze powinno być – mówił Remigiusz Rączka. Na ul. Wolności przyrządził zupę krem z cukinii, bowiem sezon na to warzywo w pełni. Jako główne danie kucharz zaserwował zgromadzonym makaron penne ze szpinakiem, ziołami i kurczakiem marynowanym w curry. – A na deser domowej roboty kisiel ze śliwek, bo chcę pokazać jak zrobić pożywny i zdrowy kisiel z naszych śliwek węgierek – dodaje Rączka.
Podczas kręcenia ujęć do programu telewizyjnego nie obyło się bez częstych przerw ze względu na dobiegające hałasy z remontowanej estakady. Jednak kucharzowi wcale one nie przeszkadzały. – Nie dajmy się zwariować, roboty są po to, by fajnie się jeździło po drogach, więc dobrze że coś się dzieje na Śląsku – wyjaśnia Rączka.
Odcinek, który kręcono dziś w Chorzowie, będzie emitowany 25 sierpnia o godz. 18 w TVP3.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?