Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gotowali, że palce lizać! Zobaczcie. Tak było na mistrzostwach kucharzy i kelnerów [ZDJĘCIA]

AREK
Tak było na III Międzynarodowych Mistrzostwach Gastronomicznych Młodych Kucharzy i Kelnerów w Rydułtowach
Tak było na III Międzynarodowych Mistrzostwach Gastronomicznych Młodych Kucharzy i Kelnerów w Rydułtowach Starostwo Powiatowe
Gotowali, że palce lizać! Zobaczcie, jak było na III Międzynarodowych Mistrzostwach Gastronomicznych Młodych Kucharzy i Kelnerów w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach.

Konkurs kulinarny „Wiosenne inspiracje z indykiem” polegał na przygotowaniu przez uczestników trzech (dwuosobowe drużyny) porcji potrawy głównej z indyka.

W zawodach wzięło udział sześć drużyn z czterech szkół: Karolina Kowalczyk i Krystian Piątek oraz Hubert Masny i Mikołaj Gontarz z ZSP nr 2 Centrum Kształcenia Praktycznego im. T. Kościuszki w Garwolinie (opiekunki: Małgorzata Zadróżna-Piłka i Renata Głowala); Kristýna Bolfová i Veronika Hanzelková – Střední škola gastronomie, oděvnictvi a služeb Frýdek-Mistek, přispěvková organizace (opiekun: Jan Kaloč); Karolina Bogacz i Beata Glinka – Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. (opiekun: Judyta Lamża); Nikola Glenc i Dawid Franiczek oraz Dominik Baron i Mateusz Mazur z ZSP nr 2 w Rydułtowach (opiekunki: Alicja Pawliczek i Małgorzata Janecka).

Drugi etap konkursu odbył się w Restauracji PLATINUM w Rydułtowach. Trzy dwuosobowe zespoły kucharzy, które uzyskały najwyższą liczbę punktów w etapie pierwszym miały za zadanie otwarcie „skrzyni niespodzianki” i przygotowanie trzech porcji potraw z wykorzystaniem minimum trzech surowców dostępnych w skrzyni. Punkty uzyskane w obu etapach podlegały sumowaniu.

Po ich policzeniu okazało się, że pierwsze miejsce zajęła reprezentacja Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. w składzie Karolina Bogacz i Beata Glinka. Drugie przypadło w udziale gościom z Czech Kristýnie Bolfovej i Veronice Hanzelkovej ze Střední školy gastronomie, oděvnictvi a služeb z Frýdka-Mistka), a trzecie: Nikola Glenc i Dawid Franiczek z ZSP nr 2 w Rydułtowach.

Nad prawidłowością przebiegu konkursu kulinarnego czuwało jury w składzie: Łukasz Gamoń, szef kuchni Restauracji „Taaka Ryba” w Suminie, Elżbieta Nowrot, szef kuchni Restauracji „Platinum” w Rydułtowach, Michał Florczak, Restauracja „InoWino” oraz Krzysztof Firut, absolwent ZSP nr 2 w Rydułtowach.

Gdy młodzi kucharze przygotowywali potrawy, przyszli kelnerzy wzięli udział w konkurencjach indywidualnych obejmujących serwis napoi gazowanych, zmianę obrusu w obecności gościa oraz otwarcie wina w obecności gościa.

Wzięli w nich udział: Patryk Pokorski (Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie; opiekun Krzysztof Przysuszyński), Anna Krupa (Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie; opiekun: Alicja Laskowska), Katarzyna Kucharska (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 Centrum Kształcenia Praktycznego im. T. Kościuszki w Garwolinie; opiekunki: Małgorzata Zadróżna-Piłka i Renata Głowala), Larysa Postupalska (Zespół Szkół COGITO w Siemianowicach Śląskich; opiekun: Damian Królikowski), Łukasz Mrowiec (Zespół Szkół nr 2 im. Ks. Jana Długosza w Kłobucku; opiekun: Karolina Kubicka), Radka Bachorková (Stredni škola gastronomie, odevnictvi a služeb, Frýdek-Mistek, prispevkowá organizace; opiekun: Jan Kaloč), Izabela Prokop (Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Gliwicach; opiekun: Beata Wojtasik), Patrycja Śpiewok (Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.; opiekun: Monika Guz-Wszołek) Samanta Woźnik (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kluczborku; opiekun: Agnieszka Kulbit), Justyna Czorny (ZSP nr 2 w Rydułtowach; opiekun: Iwona Wrożyna).

Decyzją jury w składzie: Piotr Borecki (v-ce prezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich) Dariusz Brudny (członek Stowarzyszenia Kelnerów Polskich), Łukasz Franczyk (kierownik Gastronomii Q Hotel z Katowic) i Michał Stencel (profesjonalne usługi kelnerskie) w konkursie zwyciężyli: Patryk Pokorski (Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie) – I miejsce; Radka Bachorková (Střední škola gastronomie, oděvnictvi a služeb, Frýdek –Mistek) – II miejsce oraz Justyna Czorny (ZSP nr 2 Rydułtowy) – III miejsce.

Konkurs zorganizowano przy wsparciu i pomocy merytorycznej Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, Stowarzyszenia Sommelierów Polskich i firmy szkoleniowej Piotr Borecki ” B&K” oraz Stowarzyszenia „Obywatelska 30”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wodzislawslaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto