Podczas ostatniego spotkania z mieszkańcami Radlina, Remigiusz Rączka gotował wielkanocne potrawy. Harynczorka, zupa ze śledzi smakowała wszystkim za pytanym osobom. - Bardzo nam smakuje - mówili państwo Krystyna i Jan Rojek. Harynczorką zachwycona była również Krystyna Jędras - Zupka bardzo mi smakuje. Dołożyłabym do niej jeszcze smażonych ziemniaczków i byłoby idealnie - mówiła.
Podajemy przepis na harynczorkę.
Skład:
Śledź a la matias 0,5 kg
Cebula 1 szt.
Liść laurowy 2 szt.
Ziele angielskie 4 kulki
Pieprz, cukier
Przyprawa warzywna
Śmietana słodka 0,5 l
Ocet ok. 2 łyżki
Wykonanie: Śledzie wcześniej wymoczyć. Zagotować około 1 l wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i pokrojonej w piórka cebuli. Gotować około 10 minut, odstawić i przyprawić do smaku pieprzem, przyprawą warzywną, cukrem i octem. Raczej nie solić, bo śledzie są już słone. Na koniec do ugotowanej zalewy z octem dodać powoli śmietanę, ale już nie gotując. Śledzie pokroić w drobną kosteczkę i dodać do ugotowanej wody. Podawać na ciepło lub zimno z ziemniakami z wody.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?