Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gotuj jak Remigiusz Rączka

JESZ
Ugotuj harynczorkę - wyśmienitą wielkanocną zupę według przepisu Remigiusza Rączki!

Podczas ostatniego spotkania z mieszkańcami Radlina, Remigiusz Rączka gotował wielkanocne potrawy. Harynczorka, zupa ze śledzi smakowała wszystkim za pytanym osobom. - Bardzo nam smakuje - mówili państwo Krystyna i Jan Rojek. Harynczorką zachwycona była również Krystyna Jędras - Zupka bardzo mi smakuje. Dołożyłabym do niej jeszcze smażonych ziemniaczków i byłoby idealnie - mówiła.

Podajemy przepis na harynczorkę.

Skład:

Śledź a la matias 0,5 kg

Cebula 1 szt.

Liść laurowy 2 szt.

Ziele angielskie 4 kulki

Pieprz, cukier

Przyprawa warzywna

Śmietana słodka 0,5 l

Ocet ok. 2 łyżki



Wykonanie:
Śledzie wcześniej wymoczyć. Zagotować około 1 l wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i pokrojonej w piórka cebuli. Gotować około 10 minut, odstawić i przyprawić do smaku pieprzem, przyprawą warzywną, cukrem i octem. Raczej nie solić, bo śledzie są już słone. Na koniec do ugotowanej zalewy z octem dodać powoli śmietanę, ale już nie gotując. Śledzie pokroić w drobną kosteczkę i dodać do ugotowanej wody. Podawać na ciepło lub zimno z ziemniakami z wody.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wodzislawslaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto