Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gotują, że palce lizać. Sześć medali kucharzy z Ekonomika [ZDJĘCIA]

AREK
Sukcesy kucharzy z wodzisławskiego Ekonomika
Sukcesy kucharzy z wodzisławskiego Ekonomika ZSE Wodzisław Śl.
Złoto, srebro i 3 raz brąz zdobyli uczniowie wodzisławskiego Zespołu Szkół Ekonomicznych podczas prestiżowego Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego w Kromĕřižu w Czechach.

Do rywalizacji finałowej konkursu Gastro Kromĕřiž Cup 2018, który odbywał się w dniach 22-23 marca, stanęło prawie stu kucharzy z Czech, Słowacji, Włoch, Portugalii i Polski, startujących w 6 kategoriach: „kucharz junior”, „kucharz senior”, „cukiernik junior”, „cukiernik senior”, „barista” i „sommelier”.

W tym roku zadanie konkursowe dla kucharzy polegało na samodzielnym przygotowaniu 4 porcji dania z karkówki wieprzowej z wykorzystaniem dwóch różnych metod obróbki termicznej. Na wykonanie zadania – włącznie z dekoracją – uczestnicy mieli 45 minut. Każde danie – prócz mięsa – musiało zawierać dodatki skrobiowe, witaminowe, sos i dekoracje.

Surowce nie mogły być wcześniej poddane obróbce technologicznej oprócz mycia i ważenia, a każdy uczestnik musiał wykorzystać do obróbki piec konwekcyjno-parowy, hold-o-mat oraz most grzewczy. Brązowe medale zdobyli Patrycja Mandera oraz Łukasz Skowron. Kacper Luleczko, niedawny zdobywca Kulinarnego Pucharu Śląska Szkół Gastronomicznych (wspólnie z Klaudią Kiełkowską), do swojej kolekcji medali dołączył z kolei upragnione złoto.

Na tym sukcesy szkoły się nie zakończyły. Po raz pierwszy wodzisławski Ekonomik wystartował w kategorii „cukiernik junior”, w którym dwie uczennice klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych rywalizowały w pieczeniu i dekoracji babeczek (tzw. „Cup Cakes”) o tematyce „Tak mija czas”.

Zadanie konkursowe polegało na wypieku w ciągu 25 minut 6 sztuk muffin wraz z nadzieniem, a następnie sporządzeniu kremu i dekoracji w obowiązującym temacie, gdzie również do dyspozycji uczniowie mieli tylko 25 minut. Korzystać mogli z pieca cukierniczego, lodówki, robotów kuchennych i swoich przyborów cukierniczych. Karolina Waler zdobyła brązowy medal za wykonanie smakowitych waniliowych muffin z nadzieniem z czekolady kawowej i kremu kawowego wraz z dekoracją w tematyce „Ognistych Zegarów”, a Beata Glinka otrzymała srebro za podanie czekoladowych muffin z nadzieniem kokosowym i kremem koniakowym, dekorując je „Ewolucją” kwiatową marcepanowych goździków.

Naszych młodych medalistów przygotowywał nauczyciel przedmiotów gastronomicznych Krzysztof Zielonka.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wodzislawslaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto