Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Konkurs kulinarny w Wodzisławiu Śl.: Na talerzach królował pstrąg

AREK
Uczniowie przygotowali pyszne pstrągi
Uczniowie przygotowali pyszne pstrągi Starostwo Powiatowe
Konkurs kulinarny w Wodzisławiu Śl.: Roladki z pstrąga z serkiem kozim, orzeszkami pinii oraz puree z dyni... W Zespole Szkół Ekonomicznych odbyła się IV edycja Śląskiej Jesieni Kulinarnej. Zobaczcie zdjęcia.

Konkurs kulinarny w Wodzisławiu Śl.: Na talerzach królował pstrąg

W zmaganiach wzięło udział 13 dwuosobowych drużyn reprezentujących szkoły gastronomiczne z całego województwa śląskiego, ale także z Tczewa oraz z Czech. W regulaminowym czasie 90 minut każda załoga musiała przygotować dania z pstrąga wykorzystując do tego również primerbę tymiankową oraz szpinak. Jak pokazał konkurs możliwości i kreacji dań z ryby jest wiele.

- O to nam właśnie chodziło, aby bawić się w kuchni, bawić się składnikami, ale przede wszystkim promować zdrowe odżywianie i naturalne produkty – mówi Remigiusz Rączka, pomysłodawca konkursu oraz znany w regionie kucharz.

Jury oceniając potrawy brało pod uwagę sposób ich przygotowania, czystość stanowiska, różnorodność wykorzystywanych technik kulinarnych no i oczywiście walory smakowe oraz wizualne potrawy.

Najsmaczniejsze zdaniem komisji konkursowej okazały się roladki z pstrąga z serkiem kozim, orzeszkami pinii oraz puree z dyni przygotowane przez Karolinę Kubiczek i Paulinę Pustelnik z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku – Białej. To właśnie im przyznano nagrodę główną w konkursie. Drugie miejsce zajęła drużyna gospodarzy czyli Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim w składzie Adrianna Bierza i Agata Materzok. Trzecie miejsce zajęli goście z Czech: Petr Stibora i Tomas Janicek.

Zdecydowano także o przyznaniu trzech wyróżnień. Jedno z nich otrzymała drużyna z zaprzyjaźnionej szkoły w Tczewie „za kreatywność na talerzu”. Specjalne wyróżnienie czyli udział w programie kulinarnym Remigiusza Rączki wręczono uczennicom wodzisławskiego „Ekonomika”: Agacie i Adriannie. Ich danie było zaskakującym, ale przede wszystkim smacznym połączeniem pstrąga i maku. Trzecie wyróżnienie „za smak” otrzymały uczennice z Gimnazjum nr 2 w Marklowicach, z którym to w tym dniu wodzisławski „Ekomomik” podpisał oficjalne porozumienie o współpracy. Jest ono efektem prowadzonych od kilku lat wspólnych działań w zakresie realizacji innowacji pedagogicznych oraz planowanej współpracy transgranicznej.

– Działania te prowadzone są w zakresie gastronomii. Wykorzystujemy do tego naszą nowoczesną pracownię gastronomiczną XXI. Współpracują ze sobą zarówno uczniowie, jak i nauczyciele, co przekłada się na poszerzenie oferty edukacyjnej i wzrost poziomu kształcenia w obu placówkach – mówi Maria Lach, dyrektorka Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.

Tegoroczne zmagania konkursowe odbyły się dzięki pomocy sponsorów, którymi byli: Starosta Powiatu Wodzisławskiego, Agencja Rynku Rolnego w Katowicach, Filipiak – producent naczyń kuchennych, Śląska Organizacja Turystycza, Firma „Baziółka” – producent ziół, Unilever Polska S.A. Iglotex, Fundacja Szkolna Ekonomik, Noriva, „Rezydencja Pod Wiatrakiem”.

ZOBACZ TEŻ: Polub nas na Facebooku i bądź na bieżąco z informacjami! [KLIKNIJ W LINK]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wodzislawslaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto