Korzenne ciasteczka
Składniki
2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0.75 kostki margaryny 0,5 szklanki cukru 10 g cukru waniliowego 2 jaja 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki goździków 0,5 łyżeczki płatków migdałowych sól do smaku
Sposób przyrządzania
Mąkę przesiać, dodać proszek, cukier i cukier wanilinowy, miękką margarynę, jajka, śmietanę, szczyptę soli, cynamon, imbir, goździki i mielone migdały.
Wyrobić zwarte, gładkie ciasto i wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 0,5 cm i szklanką wykrawać krążki. Można dekorować płatkami migdałowymi i wyciąć kieliszkiem mniejsze dziurki w krążkach (ciasteczka można zawiesić jako dekoracje.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec na jasnozłoty kolor w 180 stopniach.
Zimne ciastka można też ozdobić - na przykład nitkami polewy czekoladowej, kolorowym lukrem...
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?