Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lubisz potrawy z grilla? Uważaj, gdzie je robisz, bo kary są spore

Katarzyna Domagała
Każdego roku na ruszt wrzucamy coraz to inne produkty. Obok kiełbasek na grillu pojawiają się  łosoś,  pstrąg i warzywa
Każdego roku na ruszt wrzucamy coraz to inne produkty. Obok kiełbasek na grillu pojawiają się łosoś, pstrąg i warzywa arc.
W parkach, ogródkach, a często na balkonach unosi się ostry dym z grillowanych smakołyków. Nie tylko w weekendy. Dla wielu to początek gehenny.

SEZON NA GRILLA [PRZEPISY, PORADY, WIDEO]

- Zaczyna się lato i od razu w moje okna bucha smród z rozpalonego grilla - złości się Janina Zawadzka, mieszkanka Dąbrowy Górniczej.

Co z tym zrobić? Ani policja, ani straż miejska czy straż pożarna nie mają uprawnień, by karać za samo grillowanie. To w końcu nie jest przestępstwo.

- Nie ma szczegółowych przepisów, które mówiłyby gdzie można, a gdzie nie można grillować - wyjaśnia Janusz Jończyk z KWP w Katowicach. - Wszystko zależy od administratora terenu publicznego lub budynku. Policjanci mogą reagować, jeśli ktoś złamie obowiązujące tam przepisy.

Jeśli w wewnętrznych regulaminach spółdzielni mieszkaniowych lub administratorów parków jest zakaz grillowania na ich terenie, to za złamanie zapisów można dostać nawet 500 zł kary. Jeśli rozpalimy grill w lesie lub w odległości mniejszej niż 100 m od niego (w tych miejscach nie wolno używać otwartego ognia), też możemy zapłacić 500 zł. Bez względu na to, czy regulamin jest, czy go nie ma jeśli podczas grillowania zakłócamy porządek lub zaśmiecamy teren, a poirytowany sąsiad zadzwoni na policję, kara też nas nie ominie.

Przed wrzuceniem smakołyków na grilla, powinni zastanowić się mieszkańcy bloków spółdzielczych, np. w Chorzowskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

- Paradoks polega na tym, że ten kto grilluje, ma z tego same przyjemności, w przeciwieństwie do sąsiadów - mówi Bożena Hamela z ChSM. - Dostawaliśmy coraz więcej skarg od mieszkańców na dym, więc wprowadziliśmy zakaz grillowania. Dotyczy on również korzystania z grillów elektrycznych i obowiązuje nie tylko na balkonach, ale również w otoczeniu budynków spółdzielni.

Podobny przepis prawdopodobnie od lipca będzie obowiązywał mieszkańców spółdzielni Lokator w Dąbrowie Górniczej.

Jarosław Wojtasik, rzecznik śląskiej straży pożarnej, na to zamieszanie ma jeden sposób.
- Kierujmy się zdrowym rozsądkiem, stosujmy się do zasad bezpieczeństwa i nie utrudniajmy życia innym - radzi.

Zmienia się moda na grillowe menu

Choć przed weekendem ze sklepowych chłodziarek nadal najczęściej znikają kiełbasy, to od kilku sezonów moda na jej grillowanie powoli się kończy.

Zastępują ją smakowite szaszłyki z drobiu lub mięsa czerwonego (te drugie trzeba dłużej grillować) oraz karczek, żeberka i kotlety. Obowiązkowa jest też kromka chleba posmarowana masełkiem czosnkowym. Często w ogóle odchodzimy od mięsnego menu. Na wzór Chorwatów coraz częściej na ruszt wrzucamy ryby.

Jednak trzeba pamiętać, że nie każda ryba jest dobra na ruszt. Najlepsze są pstrąg, łosoś czy flądra. Pasjonaci na ruszt wrzucają też warzywa i owoce. Idealnie nadają się do tego nadziewane pomidory, pieczarki, papryka, cukinie i bakłażany. Zaś grillowane banany lub brzoskwinie, to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Jak region długi i szeroki wszędzie czuć zapach grillowanych smakołyków

Pięć dobrych rad, które warto wykorzystać podczas grillowania, zdradził nam Mirosław Szołtysek z popularnego zespołu Wesołe Trio.

Zamiast węgla drzewnego użyj kawałków drzewa.

Do rozpalenia grilla nie używam rozpałek lub innych sztucznych dodatków. Potrawy przygotowuję wyłącznie na naturalnym drzewie. Pozwala to wydobyć z nich doskonały smak.

Zaszalej z drzewem owocowym.

Jeśli chcesz, by kiełbasa z grilla miała bogatszy smak i aromat, grilluj ją na żarze z drzewa owocowego. Polecam śliwkę, gruszę lub jabłoń. Podobny efekt będzie, kiedy do żaru wrzucisz na przykład łupinki z orzecha.

Postaw na ryby.

Zamiast tradycyjnej kiełbaski lub karczku na ruszt wrzuć rybę. Idealnie nadaje się do tego pstrąg.

Ucztę zacznij przygotowywać dzień wcześniej. Chcesz zaskoczyć swoich gości doskonałym smakiem potraw? To mięso czy rybę na noc zostaw np. w ziołowej marynacie. Uwaga - do mięs obowiązkowo musimy dodać sporo czosnku.

Przygotuj dodatki.

Pamiętaj, aby na stole obok talerza z potrawami z grilla stanęły różne dodatki. Do mięs idealne są dipy, najlepiej robione na bazie jogurtu naturalnego i czosnku. Nie zapomnij o surówkach z różnorodnych warzyw.

Gdzie w Twojej okolicy można grillować, nie przeszkadzając innym mieszkańcom?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto