Przygotowali suma afrykańskiego, że palce lizać [ZDJĘCIA]

Srebro i brąz dla reprezentantów wodzisławskiego Ekonomika na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Czechach. Przygotowali pyszności z suma afrykańskiego.

Wyjazd na Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Olima Cup 2018 do Ołomuńca w Czechach zakończył się kolejnym sukcesem dla Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego. W finale konkursu uczestniczyły reprezentacje z Czech, Słowacji, Węgier, Serbii i Polski.

W tym roku szkołę z powodzeniem reprezentowali w kategorii junior-kucharz uczniowie klasy trzeciej Technikum nr 2, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Łukasz Skowron oraz Karolina Bogocz, zdobywając srebrny i brązowy medal. Do konkursu przygotował ich nauczyciel przedmiotów gastronomicznych Krzysztof Zielonka.

To kolejny wielki sukces naszych młodych kucharzy na tym konkursie, w ubiegłym roku Łukasz zdobył Brązowy Medal, a w 2014 r. Ekonomik zdobył Złoty Medal w kategorii „Mistrz i uczeń gotują razem”, gdzie do zmagań konkursowych stanął nauczyciel Krzysztof Zielonka i uczennica Iwona Kopiec, pokonując wszystkie zespoły szefów kuchni i uczniów.

Tegoroczne zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 60 minut dania głównego wraz z jego dekoracją. Danie powinno było składać się z pięciu porcji. Uczestnicy zmagań zobligowani zostali do wykorzystania suma afrykańskiego oraz masła klarowanego, śmietany i jednego nieznanego składnika, losowanego na 30 min przed finałowym startem z „Black boxu”.

Dodatkową trudnością okazała się zmiana w regulaminie konkursu – uczestnicy otrzymali całego dużego suma i samodzielnie musieli przeprowadzić obróbkę dzielenia ryby i jej filetowania przed publicznością i Jury.

Srebrny medalista Łukasz podał jury danie z suma, boczku, czosnku, puree ziemniaczanego, buraka, dyni, sosu piernikowo-śliwkowego oraz groszku. Dodatkowo za rewelacyjną pracę z nożem przy filetowaniu ryby otrzymał maksymalną ilość punktów. Karolina z kolei zainspirowała szefów kuchni jesienną paletą barw i smaków w daniu z suma, spaghetti warzywnego, fondanta ziemniaczanego, beurre blanc, kaparów i dyni.

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować Nie działa? Spróbuj wyłączyć Adblock samodzielnie w ustawieniach.