Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Śląska Jesień Kulinarna: W ekonomiku królował Śląski Finger Food [ZDJĘCIA]

AREK
Gotowali, aż palce lizać
Gotowali, aż palce lizać Starostwo Powiatowe
Śląska Jesień Kulinarna: Potrawy „na jeden kęs” królowały podczas Śląskiej Jesieni Kulinarnej w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Wygrali reprezentanci Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach.

Śląska Jesień Kulinarna: W ekonomiku królował Śląski Finger

Była to piąta edycja Śląskiej Jesieni Kulinarnej, ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego w wodzisławskim Zespole Szkół Ekonomicznych.

Tematem tegorocznej edycji był Śląski Finger Food. W konkursie wystartowało 16 dwuosobowych drużyn. Zadaniem uczestników było przygotowanie potraw na tzw. „jeden kęs” utrzymanych w śląskim klimacie i przy wykorzystaniu trzech głównych produktów: śledzi, suszonych pomidorów oraz grillowanej papryki.

Każde danie oprócz tego, że musiało być smaczne i atrakcyjne wizualnie, to jeszcze miało się zmieścić w trzycentymetrowych pojemniczkach.

- Wybierając temat braliśmy pod uwagę różne produkty m.in. kaczkę lub królika. W końcu zdecydowaliśmy sią na finger food. Uważam, że był to dobry wybór bo to, co uczestnicy konkursu przygotowali w małych pojemniczkach, można nazwać arcydziełami sztuki kulinarnej - mówi Remigiusz Rączka, nauczyciel w ZSE, restaurator a zarazem najsłynniejszy śląski szef kuchni.

Poziom konkursu był bardzo wysoki. Jury, w którym zasiadali kucharze pracujący na co dzień w znanych restauracjach, pod przewodnictwem Mirosława Bobrowskiego, złotego mistrza Europy w carvingu (sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach), po dość długich obradach postanowiło przyznać trzy główne nagrody oraz dwa wyróżnienia.

Uznanie komisji konkursowej i tym sam pierwsze miejsce oraz puchar starosty, który wręczył wicestarosta Leszek Bizoń zdobyła drużyna reprezentująca Zespół Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach – Szymon Damijan i Karol Maślanka. Zaserwowali oni „tuszkę z królika z grillowaną cukinią i marynowaną papryką”, „krupniok z kyjzą i suszonymi pomidorami” oraz „harynki z tomatami, marynowaną papryką i cebulą”.

Drugie miejsce zajął team z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach - Angelika Paulus i Krzysztof Firut. Trzecie miejsce przyznano drużynie z wodzisławskiego ekonomika – Dominice Rupik i Kacprowi Luleczce.

Wyróżnienia trafiły do reprezentacji z gimnazjum w Marklowicach oraz z Zespołu Szkół Ekonomicznych. Laureaci oraz wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody, które ufundowali liczni sponsorzy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wodzislawslaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto