Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Śląska Jesień Kulinarna: W ekonomiku królował Śląski Finger Food [ZDJĘCIA]

AREK
Gotowali, aż palce lizać
Gotowali, aż palce lizać Starostwo Powiatowe
Śląska Jesień Kulinarna: Potrawy „na jeden kęs” królowały podczas Śląskiej Jesieni Kulinarnej w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Wygrali reprezentanci Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach.

Śląska Jesień Kulinarna: W ekonomiku królował Śląski Finger

Była to piąta edycja Śląskiej Jesieni Kulinarnej, ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego w wodzisławskim Zespole Szkół Ekonomicznych.

Tematem tegorocznej edycji był Śląski Finger Food. W konkursie wystartowało 16 dwuosobowych drużyn. Zadaniem uczestników było przygotowanie potraw na tzw. „jeden kęs” utrzymanych w śląskim klimacie i przy wykorzystaniu trzech głównych produktów: śledzi, suszonych pomidorów oraz grillowanej papryki.

Każde danie oprócz tego, że musiało być smaczne i atrakcyjne wizualnie, to jeszcze miało się zmieścić w trzycentymetrowych pojemniczkach.

- Wybierając temat braliśmy pod uwagę różne produkty m.in. kaczkę lub królika. W końcu zdecydowaliśmy sią na finger food. Uważam, że był to dobry wybór bo to, co uczestnicy konkursu przygotowali w małych pojemniczkach, można nazwać arcydziełami sztuki kulinarnej - mówi Remigiusz Rączka, nauczyciel w ZSE, restaurator a zarazem najsłynniejszy śląski szef kuchni.

Poziom konkursu był bardzo wysoki. Jury, w którym zasiadali kucharze pracujący na co dzień w znanych restauracjach, pod przewodnictwem Mirosława Bobrowskiego, złotego mistrza Europy w carvingu (sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach), po dość długich obradach postanowiło przyznać trzy główne nagrody oraz dwa wyróżnienia.

Uznanie komisji konkursowej i tym sam pierwsze miejsce oraz puchar starosty, który wręczył wicestarosta Leszek Bizoń zdobyła drużyna reprezentująca Zespół Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach – Szymon Damijan i Karol Maślanka. Zaserwowali oni „tuszkę z królika z grillowaną cukinią i marynowaną papryką”, „krupniok z kyjzą i suszonymi pomidorami” oraz „harynki z tomatami, marynowaną papryką i cebulą”.

Drugie miejsce zajął team z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach - Angelika Paulus i Krzysztof Firut. Trzecie miejsce przyznano drużynie z wodzisławskiego ekonomika – Dominice Rupik i Kacprowi Luleczce.

Wyróżnienia trafiły do reprezentacji z gimnazjum w Marklowicach oraz z Zespołu Szkół Ekonomicznych. Laureaci oraz wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody, które ufundowali liczni sponsorzy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wodzislawslaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto