Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Śląskie morze jest pełne ryb

Redakcja
Za nami pierwsza część tegorocznego zarybiania Jeziora Goczałkowickiego, do którego rybacy z Rybaczówki w Łące wpuścili 760 tys. sztuk narybku szczupaków oraz sandaczy. W czerwcu do jeziora trafi jeszcze 40 tys. małych węgorzy.

Ryby przywieziono z woj. świętokrzyskiego w specjalnie natlenionych workach. Rybacy wypuścili je do wody w zatoce z gęstą roślinnością, co pozwoli rybom na łatwe przystosowanie się do nowych warunków.

W należącym do Górnośląskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów Gospodarstwo Rybackie w miejscowości Łąka nad Jeziorem Goczałkowickim od lat prowadzona jest hodowla ryb drapieżnych. Służą one przede wszystkim do biologicznego uzdatniania wody do picia. Nigdzie w Polsce nie wykorzystuje się ryb tak jak w Goczałkowicach. Drapieżniki oczyszczają wodę, eliminując ryby spokojnego żeru (karpie, karasie, płocie, leszcze), które bełtając w mule w poszukiwaniu pożywienia uwalniają fosfor i azot. Dopiero w ten sposób oczyszczona woda trafia do zakładu uzdatniania zaopatrującego w wodę do picia półtora miliona mieszkańców aglomeracji śląskiej.

Jezioro Goczałkowickie, obejmujące 3200 hektarów i mieszczące 168 m3 wody, choć stanowi główny regionalny rezerwuar wody do picia, określane jest przez mieszkańców regionu śląskim morzem. Żyje w nim ponad 17 gatunków ryb, ale to drapieżniki są pod szczególną opieką rybaków.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto