VII Śląska Jesień Kulinarna: Gotowali, że palce lizać! Zobaczcie te smakołyki
W Zespole Szkół Ekonomicznych odbyła się VII edycja wojewózkiego konkursu gastronomicznego Śląska Jesień Kulinarna. Tematem przewodnim był schab w rozmarynie.
W zmaganiach wzięło udział 19 drużyn uczniowskich ze szkół z Tczewa, czeskiej Stonavy, Marklowic, Wisły, Tych, Raciborza, Cieszyna, Jastrzębia Zdroju, Swarożyna, Ornontowic, Żor, Czerwionki-Leszczyn, Bierunia, Bielska-Białej i Wodzisławia Śl..
Galę konkursową poprowadził jak co roku inicjator i Mistrz Kuchni Śląskiej Remigiusz Rączka wraz z dyrektorką ZSE Marią Lach.
- Zadaniem dwuosobowych drużyn było przygotowanie w ciągu 120 minut 3 porcji dania głównego na bazie schabu bez kości i Primerby Rozmarynowej Knorr oraz tradycyjnych dodatków z Kuchni Śląskiej wraz z dekoracją według nadesłanych wcześniej autorskich przepisów. Poziom dań i pracy uczniów był bardzo wysoki, a Jury miało niemały, smaczny problem do rozwiązania oceniając pracę młodych kucharzy - słyszymy w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.
Obrady przy zamkniętych drzwiach odbyły się w składzie:
- przewodniczący Jury Andrzej Świstek – „Pałac Borynia” w Jastrzębiu Zdroju,
- Leszek Florek – restauracja "Rączka gotuje”,
- Maciej Mrozek restauracja "Browar Rynek” w Raciborzu,
- Paweł Nowak restauracja "Ino wino” w Rybniku,
- Błażej Kubica restauracja ”Tratoria - włoskie klimaty” Wodzisław Śląski,
- Dariusz Kubiak restauracja Dworek "Leśniczówka” Wodzisław Śląski,
- Damian Nielaba – restauracja "Browar Rynek” w Raciborzu,
- Roman Cygan – Gościniec "Zodiac” w Rzuchowie.
Uczniowie stanęli na wysokości zadania. Przygotowali m.in. schab z rozmarynem, kiszoną kapustą, boczkiem ,schab a'la gyros, czy mini kotlet po sztygarsku z szarymi kluskami.
Ostatecznie zostali wyłonieni mistrzowie i wyróżnieni VII Śląskiej Jesieni Kulinarnej:
1 miejsce: Klaudia Kiełkowska i Robert Kuśka– ZSE, Wodzisław Śląski
2 miejsce: Patrycja Mandera i Łukasz Skowron – ZSE, Wodzisław Śląski
3 miejsce: Julita Puzdrowska i Julia Langowska – ZSE w Tczewie
oraz
Wyróżnienie za smakowitość schabu – Základní škola a Mateřská škola Stonava, Czechy
Wyróżnienie za tradycje śląskie dania – Zespół Szkół Nr 2 w Jastrzębiu Zdroju
Cały przebieg konkursu uświetnił pokaz kulinarny mistrza Remigiusza Rączki, który zaprezentował zgromadzonej publiczności swoją popisową wersję dań ze schabu. Drugą atrakcją był pokaz serwisu angielskiego w wykonaniu Piotra Boreckiego wiceprezesa Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.
Organizatorzy podkreślają, że umiejętności wszystkich uczestników VII Śląskiej Jesieni Kulinarnej stał na bardzo wysokim poziomie.
- Podziękowania składamy również sponsorom, bez których nie było by tego konkursu, za ufundowanie głównego surowca, poczęstunku i nagród dla uczniów - dodają w szkole.
W szczególności:
- Starostwu Powiatowemu w Wodzisławiu Śląskim,
- PPHU "MARKAM" Grzegorz Zawistowski Mięso i wędliny w Kasince Małej,
- Fundacji Szkolnej "Ekonomik”,
- Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa z przedstawicielem Panią Julią Kloc-Kondracką,
- firmie Unilever Food Solutions,
- restauracji "Rączka Gotuje”,
- restauracji "Ino wino”,
- restauracji "Leśniczówka”.
VII Śląska Jesień Kulinarna była także okazją do zacieśnienia więzi pomiędzy zaprzyjaźnionymi powiatami: wodzisławskim i tczewskim, który reprezentowali nauczyciele z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie, Barbara Antoniuk i Joanna Lubińska oraz dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie Piotr Popielarczyk oraz uczniowie biorący udział w VII Śląskiej Jesieni Kulinarnej.
Przedstawiciele obu szkół z powiatu tczewskiego nie tylko brali udział w kulinarnych zmaganiach, ale także wspólnie z partnerami z Wodzisławia Śląskiego opracowywali plany współpracy na przyszłość. Jak podkreślała Barbara Antoniuk z ZSE w Tczewie, szkoły ekonomiczne obu powiatów współpracują na różnych polach, a w Śląskiej Jesieni Kulinarnej uczestniczą już po raz trzeci. Takie kontakty to doskonała okazja do poznawania tradycji kulinarnych Kociewia i Śląska.
Wśród poruszanych tematów była też mowa o możliwości organizowania wspólnych szkoleń dla nauczycieli. Ze względu na znaczne odległości dzielące oba regiony powstał pomysł organizowania takich spotkań gdzieś w połowie drogi, np. w okolicach Łodzi. Warto dodać, że sam Powiat Tczewski aktywnie wspiera działania dotyczące współpracy szkół, m.in. przez organizowanie transportu na spotkania.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Zaufaj mi, jestem Architektem - czyli pomysłowość ludzka... nie zna granic [ZDJĘCIA]
Te słowa to pułapki. Czy ty też źle je wymawiasz?
Najpopularniejsze męskie nazwiska w Polsce - jesteś w pierwszej setce? [TOP 100]
Mayday w Spodku - pamiętacie początki tej imprezy? Ale stroje! [archiwalne zdjęcia]
Wkrótce finał Miss Polonia 2017 - zobacz finalistki w bikini [ZDJĘCIA]
tyDZień - informacyjny program Dziennika Zachodniego [ODC. 9 - 10.11.17 - 17.11.17]
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?