Słodkie truskawki, borówki, maliny, kremy ze świeżych warzyw… kto z nas nie tęskni za nimi zimą? Są jednak sposoby, by zachować letnie smaki i rozkoszować się nimi nawet wtedy, kiedy za oknem hula śnieg – suszenie, pasteryzowanie i mrożenie. Pokażemy Ci, że za pomocą odpowiednich sprzętów zrobisz to szybko, sprawnie i profesjonalnie . To jeszcze nigdy nie było takie proste!

Suszenie
Ta metoda polega na całkowitym odparowaniu wody, zachowując jednocześnie wszystkie właściwości odżywcze produktów. Nie jest to jedyne zastosowanie tej metody – suszenie zmienia również walory smakowe, dlatego stosuje się ją także, by wydobyć odpowiedni smak. Znane są różne metody suszenia – na kaloryferze czy w piekarniku, ale zawieszone nitki nie wyglądają estetycznie (nie są też higieniczne), a piekarnik zużywa dużą ilość prądu. To nie jest jednak sytuacja bez wyjścia - wystarczy, ze zaopatrzysz się w elektryczną suszarkę! Takie urządzenia pozbawią wody nie tylko owoców czy grzybów, ale również warzyw, mięs czy ziół. Równomiernie rozkładają ciepło, dzięki czemu nie ma ryzyka przesuszenia jednej ze stron.

Jaki sprzęt wybrać?Podczas wyboru zwróć uwagę na ilość sit i pojemność suszarki – od tego zależy jak dużo owoców, warzyw i ziół ususzysz za jednym razem. Gdy nie jest to okazjonalne użytkowanie, zaleca się zakup urządzenia posiadającego około 4 sit i o pojemności około 10 - 11 litrów. Kolejnym parametrem, na który powinieneś zwrócić uwagę jest moc, gdyż ta wartość podpowie Ci, jak długo będzie trwał proces suszenia. Standardowo jest to od 240 do 600 W. W Twojej kuchni doskonale sprawdzi się suszarka spożywcza Zelmer ZFD1050 W, która łączy w sobie szybkość pracy i bezpieczeństwo działania. Urządzenie Zelmerposiada moc 520W, 4 sita i aż 11 litrów pojemności, co sprawi, że zaoszczędzisz czas i zminimalizujesz ilość pracy przy urządzeniu. Co więcej, sprzęt posiada dwa stopnie suszenia oraz zabezpieczenie przed przegrzaniem.

Pasteryzacja
Proces pasteryzacji to nic innego jak poddanie owoców czy warzyw obróbce w wysokiej temperaturze, dzięki czemu zachowują świeżość na długo po zapakowaniu. Możemy to robić w dwojaki sposób: na sucho i mokro. Pierwsza wersja polega na wlaniu wrzącej masy do np. słoika, który szybko zakręcamy i układamy dnem do dołu. Druga metoda różni się jedynie ostatnią fazą, w której słoiki zamiast układać „na odwrót”, wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Co pasteryzujemy? Najczęściej są to pyszne dżemy, konfitury, powidła, kompoty, galaretki, przeciery czy zupy. Pewnie wydaje Ci się, że to bardzo pracochłonne zajęcie – musisz rozdrabniać, mielić, przecierać, ubijać… Jeśli masz przy sobie odpowiedni sprzęt, nawet nie zauważysz kiedy Twoja spiżarnia będzie pełna. W kuchni liczy się wielofunkcyjność, dlatego polecamy zainwestować w urządzenie, które we wszystkim Cię wyręczy. Nasza propozycja to mikser, malakser, młynek i blender w jednym - robot kuchenny Philips HR 7762 Viva Collection. Moc 750W sprawia, że jest on niezwykle szybki, a niewielkie gabaryty sprawiają, że łatwo go przechować. Ten model posiada też dwie prędkości pracy, dzięki czemu z łatwością dopasujesz moc do indywidualnych potrzeb. Niewątpliwą zaletą tego zestawu jest pojemność dzbanków – malakser 2,2 l, a mikser 1,75 l oraz duża ilość funkcjonalnych akcesoriów i końcówek. Nie lubisz zmywać? Wszystkie elementy możesz czyścić w zmywarce.

Mrożenie
Jest to szczególnie dobry sposób przechowywania warzyw i owoców w surowej formie, ponieważ pozwala na zachowanie aż 80%wartości odżywczych w porównaniu do innych metod. Najczęściej mrozimy mieszanki świeżych warzyw na zupę i owoce, których używamy do deserów czy sosów. Owoce jednak nie wyglądają zbyt apetycznie po rozmrożeniu, ponieważ zawierają dużo wody i podczas rozmrażania tracą znaczną część płynów. Właśnie dlatego dobrym pomysłem będzie zrobienie z nich np. gotowych musów, które najlepiej przechowywać w specjalnych woreczkach. Z pomocą przyjdzie Ci wtedy nowoczesny blender Bosch MSM 66110 ErgoMixx. To urządzenie posiada moc aż 600W i wyposażone jest w 12 ustawień prędkości z dodatkowym przyciskiem „turbo”, co przyspieszy pracę i jednocześnie dostosuje ją do produktu. Ponadto blenderten jest wyjątkowo lekki i posiada bardzo wygodny uchwyt, dzięki czemu idealnie układa się w dłoni. Z pomocą specjalnego noża QuattroBlade z czterema ostrzami nie tylko przygotujesz koktajl czy zupy, ale także ubijesz pianę, utrzesz ser czy rozdrobnisz mięso.

Zaproponowane przez nas metody przechowywania pysznych owoców i warzyw pozwolą Ci na odnalezienie letniej aury i energii w swoich daniach również zimową porą. Urządzenia, które tu zaprezentowaliśmy skutecznie zwalczą stereotyp o godzinach spędzonych w kuchni przy przygotowywaniu przetworów, zup czy orzeźwiających musów i koktajli, zapewniając najwyższy komfort pracy, profesjonalizm i niezawodność.
Szanuj swój czas i daj się wyręczyć!

Czytaj także

    Komentarze (0)

    Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

    Zaloguj się / Zarejestruj się!

    Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!