MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Orzechy, a w szczególności migdały są źródłem...
fot. Elenathewise/gettyimages

7 naturalnych produktów, które obniżają poziom cukru. Wspomagają leczenie cukrzycy typu 2 i insulinooporności

Migdały

Orzechy, a w szczególności migdały są źródłem antyoksydantów, czyli substancji chroniącym komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Zawarta w orzechach witamina E wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zmniejsza reakcje zapalne w organizmie oraz ogranicza wydzielanie cytokinin prozapalnych.

Naukowcy z amerykańskiego Loma Linda University zaobserwowali, że 20 proc. energetyczności diety pochodzącej z migdałów może znacząco poprawić wrażliwość komórek na działanie insuliny oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Zobacz również

Wojciech Nowicki: Wszystko podporządkowuję igrzyskom olimpijskim

Wojciech Nowicki: Wszystko podporządkowuję igrzyskom olimpijskim

Szwajcaria - Włochy NA ŻYWO. Helweci wyeliminują obrońców tytułu? Gdzie oglądać?

Szwajcaria - Włochy NA ŻYWO. Helweci wyeliminują obrońców tytułu? Gdzie oglądać?

Polecamy

Najlepsze kolory na upał. Noś je, kiedy z nieba leje się żar

Najlepsze kolory na upał. Noś je, kiedy z nieba leje się żar

Dżem z tego zapomnianego owocu to hit w moim domu. Smakuje fantastycznie

Dżem z tego zapomnianego owocu to hit w moim domu. Smakuje fantastycznie

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami