Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
162 materiały
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Oczyszczający shot z buraka. Wypij i poczuj przypływ energii
Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by przygotować oczyszczający napój z buraków i jabłek. Odrobina chili i imbiru sprawi, że shot doda nam energii i...
Najlepsze przekąski z ciasta francuskiego na sylwestra. Zaskocz gości w kilka minut!
Najlepsze przekąski na imprezę to takie, które są błyskawiczne w przygotowaniu, efektowne i można je chwycić palcami. Idealnie nadaje się do tego ciasto...
Efektowny tort sushi. Mało pracy, a efekt zachwycający!
Jeśli uwielbiasz sushi, ale nie chcesz spędzać czasu na pracochłonnym zawijaniu rolek, przygotuj pyszną alternatywę tego dania, czyli tort sushi. Przy tym...
Pożywny i zdrowy keto burger. Zrobisz go z mięsa, które zostało po świętach
Chrupiący, pełen smaku umami, satysfakcjonujący. Taki właśnie jest keto burger z naszego przepisu. Doskonały dla osób stosujących dietę ketogeniczną oraz...
Zapiekane orzechy i aromatyczne jabłka. Proste, świąteczne ciasto zrobisz raz dwa
Chrupiące rumiane orzechy, skarmelizowany brązowy cukier i aromatyczne jabłka to podstawa tego prostego w przygotowaniu, ale pysznego ciasta. Można je...
Piernikowe lizaki na święta. Możesz je zrobić razem z dziećmi – jeszcze zdążysz
Pomysłowe lizaki z piernika są bardzo łatwe w przygotowaniu, cieszą oczy i wyśmienicie smakują. Można je przygotować z miękkiego ciasta piernikowego, którego...
W wielu domach zamiast kompotu z suszu. Regionalny przysmak na Wigillię
W wielu domach do dziś istnieje tradycja picia wigilijnego kisielu żurawinowego zamiast kompotu z suszonych owoców. Jest gęsty, przepełniony aromatem goździków...
Ekspresowy sernik, pierniczki i pierogi. Te ciasta zrobisz w mig w robocie kuchennym
Najłatwiejszy sernik, pierniczki last minute, idealna drożdżówka, to tylko niektóre ciasta, które przygotujemy ekspresowo w robocie kuchennym. To duże...
Świąteczna szynka z goździkami. Mięso tak delikatne, że rozpływa się w ustach
Naszpikowana goździkami, marynowana w winnej zalewie szynka, to jeden z klasycznych przepisów na świąteczną pieczeń. Długo pieczone mięso jest delikatne i...
Najlepsze wigilijne smaki z różnych regionów Polski. Znasz te świąteczne potrawy?
Polska wigilia to nie tylko barszcz, makowiec czy pierogi z kapustą i grzybami. W niektórych regionach kraju dawniej królowały potrawy, o których wielu z nas...