5 z 8
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Warto również w swojej kuchni mieć bazylię, która stanowi...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/8a/4a/6290ab0516cdf_o_large.jpg)
fot. yelenayemchuk/123RF
Czym zastąpić sól? Wybierz zioła. Oto rośliny, które wzmocnią smak potraw i pomogą na niestawność. Ograniczenie soli nie takie trudne
Bazylia
Warto również w swojej kuchni mieć bazylię, która stanowi nieodłączny element sałatki caprese (pomidory, ser mozzarella, oliwa z oliwek i świeże liście bazylii), a także pizzy i spaghetti. Roślina ta pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu zmniejsza objawy towarzyszące niestrawności. Dodatkowo bazylia działa przeciwzapalnie i pobudza czynność pracy serca. Eksperci medycyny naturalnej zaznaczają, że ziele tej rośliny wykazuje działanie ochronne na układ nerwowy, dzięki czemu w delikatny sposób uspokaja.