Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy...
fot. Chelsea London Phillips/unsplash.com

Egzotyczne produkty i potrawy, które są zdrowe i warte spróbowania. Zobacz, czy je znasz! Sprawdź, dlaczego warto jeść okrę czy tempeh

Tempeh

Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy tradycyjny przetwór z tych nasion, pochodzący z Jawy. Nasiona są obłuszczane i fermentowane z udziałem pleśni Rhizopus oligosporus, która zamienia je w zwarty blok i zwiększa strawność białek i przyswajalność składników mineralnych. Tempeh zawiera ok. 20 g białka w 100 g (tofu jest „serem” uzyskanym z mleczka sojowego i ma go niespełna 8 g) – tyle, co chude mięso. Można go przetwarzać w ten sam sposób, m.in. wędzić, marynować czy smażyć.

Obecnie dostępny jest głównie tempeh polski (jego produkcją zajął się właśnie czołowy przetwórca soi) oraz czeski; można też kupić składniki do samodzielnego wytwarzania tego produktu.

Zobacz również

Lubicie śpiewać? Ta propozycja jest dla Was! Castingi właśnie się rozpoczęły

Lubicie śpiewać? Ta propozycja jest dla Was! Castingi właśnie się rozpoczęły

Wywiad USA o losach wagnerowców

Wywiad USA o losach wagnerowców

Polecamy

Biedronka obniży ceny, aby sprzedać więcej. Spółka mówi też o wojnie z Lidlem

Biedronka obniży ceny, aby sprzedać więcej. Spółka mówi też o wojnie z Lidlem

Przegląd marca w Wodzisławiu Śląskim, Przegląd prasy z Wodzisławiu Śląskim w marcu

Przegląd marca w Wodzisławiu Śląskim, Przegląd prasy z Wodzisławiu Śląskim w marcu

Przegląd tygodnia od 8.03 w Wodzisławiu ŚląskimTygodniowy przegląd prasy w Wodzisławiu Śląskim, (8.03-14.03.2020)

Przegląd tygodnia od 8.03 w Wodzisławiu ŚląskimTygodniowy przegląd prasy w Wodzisławiu Śląskim, (8.03-14.03.2020)