Projekt zakładał nabycie przez jego uczestników umiejętności i kompetencji w zakresie sporządzania potraw charakterystycznych dla naszego kraju i regionu, integrację międzynarodową zespołów uczniów i nauczycieli oraz wymianę doświadczeń zawodowych i komunikacji zawodowej w języku angielskim.
W ciągu sześciu dni przybyli zza granicy goście, pod przewodnictwem koordynatora projektu i nauczyciela gastronomii Krzysztofa Zielonki, uczyli się sporządzania dań kuchni polskiej i śląskiej oraz sztuki carvingu (sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach), poznając przy tym kulturę i tradycje kulinarne Polski i Śląska.
Uczestniczyli również w lekcjach otwartych języka polskiego, matematyki i przedmiotów zawodowych. Mieli możliwość poznać tradycje barbórkowe, mikołajkowe oraz regionalne specjały w okolicznych restauracjach oraz zwiedzali atrakcje Wodzisławia Śląskiego i Rybnika.
Zgodnie z założeniami projektu uczestniczyli też w wycieczce krajoznawczo-gastronomicznej do „Chaty Chleba” w Brennej-Górkach Wielkich i „Warowni Pszczyńskich Rycerzy” w Pszczynie, gdzie poznali tradycyjną produkcję pieczywa, masła, miodów i potraw staropolskich.
Projekt podsumowano bankietem, na którym podano dania kuchni polskiej i śląskiej, sporządzane przez międzynarodowe zespoły uczniów pod okiem nauczycieli i szefów kuchni oraz pod nadzorem Krzysztofa Zielonki. Na stołach nie zabrakło pierogów ruskich, bigosu myśliwskiego, zupy dyniowej, kotletów schabowych, sałatki warzywnej, modrej kapusty, sałatki śledziowej, smalcu ze skwarkami, z razowym pieczywem i kiszonym ogórkiem, mini przystawek z pasztetu, rogalików z marmoladą oraz ciast i deserów.
Wspólnie spędzony tydzień zakończono prezentacjami zdjęć i filmów z przeprowadzonych zajęć i wręczeniem certyfikatów mobilności i uczestnictwa w warsztatach przez dyrektor „Ekonomika” Marię Lach i członkinię zarządu powiatu Kornelię Newy.
– Myślę, że warsztaty w naszej szkole spełniły oczekiwania partnerów, co potwierdzają ich opinie i ciepłe podziękowania oraz relacje w mediach społecznościowych. My natomiast już z radością oczekujemy następnych mobilności projektu Erasmus+ KOKCOP, luty i marzec 2020 roku to wyjazdy do Tureckiej Kayserii – komentuje wydarzenie i czyni plany koordynator projektu Krzysztof Zielonka.
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?