Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gotowali śląskie i polskie potrawy w międzynarodowym gronie

Arkadiusz Biernat
Arkadiusz Biernat
W Ekonomiku gotowali śląskie i polskie potrawy w międzynarodowym gronie
W Ekonomiku gotowali śląskie i polskie potrawy w międzynarodowym gronie Starostwo Powiatowe
W wodzisławskim Zespole Szkół Ekonomicznych odbyły się warsztaty gastronomiczne z udziałem nauczycieli, szefów kuchni i uczniów z pięciu państw partnerskich: Turcji, Słowenii, Rumunii, Francji i Włoch. Spotkanie odbyło się w ramach projektu Erasmus+ „Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion”.

Projekt zakładał nabycie przez jego uczestników umiejętności i kompetencji w zakresie sporządzania potraw charakterystycznych dla naszego kraju i regionu, integrację międzynarodową zespołów uczniów i nauczycieli oraz wymianę doświadczeń zawodowych i komunikacji zawodowej w języku angielskim.

W ciągu sześciu dni przybyli zza granicy goście, pod przewodnictwem koordynatora projektu i nauczyciela gastronomii Krzysztofa Zielonki, uczyli się sporządzania dań kuchni polskiej i śląskiej oraz sztuki carvingu (sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach), poznając przy tym kulturę i tradycje kulinarne Polski i Śląska.

Uczestniczyli również w lekcjach otwartych języka polskiego, matematyki i przedmiotów zawodowych. Mieli możliwość poznać tradycje barbórkowe, mikołajkowe oraz regionalne specjały w okolicznych restauracjach oraz zwiedzali atrakcje Wodzisławia Śląskiego i Rybnika.

Zgodnie z założeniami projektu uczestniczyli też w wycieczce krajoznawczo-gastronomicznej do „Chaty Chleba” w Brennej-Górkach Wielkich i „Warowni Pszczyńskich Rycerzy” w Pszczynie, gdzie poznali tradycyjną produkcję pieczywa, masła, miodów i potraw staropolskich.

Projekt podsumowano bankietem, na którym podano dania kuchni polskiej i śląskiej, sporządzane przez międzynarodowe zespoły uczniów pod okiem nauczycieli i szefów kuchni oraz pod nadzorem Krzysztofa Zielonki. Na stołach nie zabrakło pierogów ruskich, bigosu myśliwskiego, zupy dyniowej, kotletów schabowych, sałatki warzywnej, modrej kapusty, sałatki śledziowej, smalcu ze skwarkami, z razowym pieczywem i kiszonym ogórkiem, mini przystawek z pasztetu, rogalików z marmoladą oraz ciast i deserów.

Wspólnie spędzony tydzień zakończono prezentacjami zdjęć i filmów z przeprowadzonych zajęć i wręczeniem certyfikatów mobilności i uczestnictwa w warsztatach przez dyrektor „Ekonomika” Marię Lach i członkinię zarządu powiatu Kornelię Newy.

– Myślę, że warsztaty w naszej szkole spełniły oczekiwania partnerów, co potwierdzają ich opinie i ciepłe podziękowania oraz relacje w mediach społecznościowych. My natomiast już z radością oczekujemy następnych mobilności projektu Erasmus+ KOKCOP, luty i marzec 2020 roku to wyjazdy do Tureckiej Kayserii – komentuje wydarzenie i czyni plany koordynator projektu Krzysztof Zielonka.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wodzislawslaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto