18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gulasz z indyka z warzywami

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Gulasz z indyka z warzywami
Gulasz z indyka z warzywami kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Bardzo lubię lekkie gulasze w których proporcje mięsa do reszty składników są jak 1:3. Jest to z reguły tyle samo mięsa co cebuli - a reszta to inne warzywa . W gulaszach drobionych dodaję z reguły świeżą paprykę i marchew bo nadają one specjalnego smaku. Nie jest typowo mięsny .

Gulasz z indyka z warzywami

Czas: 1 godzina

Składniki:
15 dag piersi z indyka
1 duża cebula
1 marchewka
1/2 dużej czerwonej papryki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru brązowego trzcinowego nierafinowanego
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
szczypta soli
maggi w płynie
szczypta mielonego pieprzu
1 szklanka wody
2 łyżeczki mąki
1 liść laurowy
6 ziaren pieprzu czarnego
6-8 dag makaronu mini Farfale ( może być inny gruby)

Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę ( nie za dużą- średnią )- odcinając uprzednio od mięsa ścięgna .
Skropić łyżka oleju , posypać szczypta soli, cukrem, paprykę - dobrze wymieszać i zostawić na 30 minut.
W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na rumiano pokrojoną drobno cebulę.
Wrzucić mięso i smażyć mieszając aż się zrumieni.
Do garnka dołożyć obraną i pokrojoną w plasterki marchew i pozbawioną pestek i gniazda
nasiennego pokrojona w paseczki paprykę.
Zalać wodą .Wrzucić ziarnisty pieprz , liść laurowy i szczyptę soli.
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić ok. godziny .
Gdyby płyn za mocno odparowywał uzupełniać po trochę. Na końcu ma być ok. 3/4 szklanki płynu.
Zagęścić brązową zasmażką zrobioną z 2 łyżeczek mąki ( na suchą patelnię wsypać mąkę - smażyć mieszając aż się zrobi złota - rozprowadzić gulaszem * ).
Doprawić gulasz maggi w płynie i przyprawami ( pieprz , papryka mielona).
Ugotować makaron mini Farfale . Odcedzić .
Podawać posypany mieszanka ziół ( natka pietruszki, melisa, bazylia , szczypior- co mamy ) mieszając z makaronem.

* Uwaga przy rumienieniu mąki bo jeśli za mocno ją przysmażymy to będzie gorzka.

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto