Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Biesiady u Chrobrego...
fot. Jan Matejko, Koronacja pierwszego króla Polski, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Biesiady u Chrobrego

Biesiady zwykle związane były ze świętami, uroczystościami rodzinnymi lub przyjmowaniem darzonych szacunkiem gości. Najwcześniejszym przykładem tego typu opisanej uczty było przyjęcie wydane podczas Zjazdu Gnieźnieńskiego, które wywarło wrażenie na cesarzu Ottonie III. Gall Anonim opisywał:

Przygotował [Bolesław Chrobry] na przybycie cesarza przedziwne cuda (…) urządzając podczas trzech dni (…) prawdziwe królewskie i cesarskie biesiady.

Same potrawy zapewne nie różniły się znacząco od tych serwowanych na stołach Mieszka I. Wiadomo, że codziennie na stołach królewskich Chrobrego gościły mięsiwa, ryby i ptactwo.

Zobacz również

Roma rozbiła Milan. Zalewski przyspawany do ławki. Marciniak pokazał czerwoną kartkę

Roma rozbiła Milan. Zalewski przyspawany do ławki. Marciniak pokazał czerwoną kartkę

Barcelona ukarana finansowo za rasistowskie zachowanie kibiców

Barcelona ukarana finansowo za rasistowskie zachowanie kibiców

Polecamy

Chcesz zostać strażakiem? Masz taką możliwość!

Chcesz zostać strażakiem? Masz taką możliwość!

Groźny wypadek na Podhalu. Są osoby ranne

Groźny wypadek na Podhalu. Są osoby ranne

Do Krakowa popłynęło ponad 800 tys. złotych z funduszy UE. Na co?

Do Krakowa popłynęło ponad 800 tys. złotych z funduszy UE. Na co?