Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Biesiady u Chrobrego...
fot. Jan Matejko, Koronacja pierwszego króla Polski, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Biesiady u Chrobrego

Biesiady zwykle związane były ze świętami, uroczystościami rodzinnymi lub przyjmowaniem darzonych szacunkiem gości. Najwcześniejszym przykładem tego typu opisanej uczty było przyjęcie wydane podczas Zjazdu Gnieźnieńskiego, które wywarło wrażenie na cesarzu Ottonie III. Gall Anonim opisywał:

Przygotował [Bolesław Chrobry] na przybycie cesarza przedziwne cuda (…) urządzając podczas trzech dni (…) prawdziwe królewskie i cesarskie biesiady.

Same potrawy zapewne nie różniły się znacząco od tych serwowanych na stołach Mieszka I. Wiadomo, że codziennie na stołach królewskich Chrobrego gościły mięsiwa, ryby i ptactwo.

Zobacz również

Polka już we wtorek rozpoczyna rywalizacje w turnieju w Rzymie! O której zagra?

NOWE
Polka już we wtorek rozpoczyna rywalizacje w turnieju w Rzymie! O której zagra?

Pierwsza sesja Rady Miejskiej w Suchedniowie. Ślubowanie radnych i burmistrza ZDJĘCIA

Pierwsza sesja Rady Miejskiej w Suchedniowie. Ślubowanie radnych i burmistrza ZDJĘCIA

Polecamy

Tragiczny wypadek z udziałem motocyklisty

AKTUALIZACJA
Tragiczny wypadek z udziałem motocyklisty

Kierowca auta potrącił rowerzystę. Pierwszy wymusił pierwszeństwo, drugi był pijany

Kierowca auta potrącił rowerzystę. Pierwszy wymusił pierwszeństwo, drugi był pijany

Na zewnątrz 20 stopni, a kaloryfery ciepłe. Co z końcem sezonu grzewczego w Poznaniu?

Na zewnątrz 20 stopni, a kaloryfery ciepłe. Co z końcem sezonu grzewczego w Poznaniu?