Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze...
fot. John Vanderlyn, Landing of Columbus, 1847

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze

Wraz z odkryciem przez Krzysztofa Kolumba Ameryki w 1492 roku do Europy przybyły ziemniaki. Warto jednak zaznaczyć, że w polskim jadłospisie powszechnie zadomowiły się dopiero w XIX wieku.

Na staropolskim stole w XV wieku można było znaleźć chleb na zakwasie, mięsa, ryby, grzyby, jaja, miód, mleko i nabiał, olej lniany i konopny, a także owoce, w tym leśne, jabłka, śliwki i wiśnie. Z warzyw jadano ogórki, rzepę, kapustę, groch, bób, soczewicę i cebulę.

Zobacz również

Pierwsza sesja nowo wybranej Rady Miejskiej w Ostrorogu

Pierwsza sesja nowo wybranej Rady Miejskiej w Ostrorogu

Festiwal Książki tuż tuż. W programie są targi, spotkania autorskie i koncerty

Festiwal Książki tuż tuż. W programie są targi, spotkania autorskie i koncerty

Polecamy

Dwa wypadki samochodowe w Radomiu niemal w tym samym czasie

Dwa wypadki samochodowe w Radomiu niemal w tym samym czasie

Ciało mężczyzny w mieszkaniu. Na miejscu prokurator

Ciało mężczyzny w mieszkaniu. Na miejscu prokurator

Mieszkańcy Sądecczyzny szykują się do protestu w sprawie "sądeczanki"

Mieszkańcy Sądecczyzny szykują się do protestu w sprawie "sądeczanki"