Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarny Black Box, czyli gastronomiczna niespodzianka w wodzisławskim Ekonomiku

Redakcja
W pracowniach gastronomicznych wodzisławskiego Ekonomika odbył się finał drugiej edycji konkursu powiatowego „Wodzisławski Mistrz Kuchni Black Box”.

Zadaniem 8 dwuosobowych drużyn było przygotowanie 2 porcji dania głównego na bazie polędwiczki z filetu z kurczaka i mięsa mielonego oraz 4 nieznanych surowców z „czarnej skrzynki”. Uczniowie mieli do dyspozycji 15 minut w „spiżarni”, zawierającej dodatkowe składniki (tj.warzywa korzeniowe i sezonowe, mąki, tłuszcze, owoce, śmietany, przyprawy, zioła itp) , 90 minut na sporządzenie potraw i 15 minut na uporządkowanie stanowiska pracy.

W black boxie znalazła się: kasza pęczak, świeże liście szpinaku, czerwona cebula,
suszone marynowane pomidory. Wymienione surowce młodzi kucharze musieli wkomponować w swoje popisowe dania.

Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne Jury w składzie: Halina Kałuża – manager Restauracji FH Ol-Serw, Wodzisław Śl., Katarzyna Lerch – degustator kulinarny, Remigiusz Rączka – restaurator i właściciel „Rączka Gotuje” Wodzisław Śl., Kacper Luleczko – szef kuchni Tychy (sekretarz konkursu), Krzysztof Zielonka – nauczyciel ZSE w Wodzisławiu Śl.

Uczniowie przygotowali dania na wysokim poziomie i jury miało nie lada, choć trzeba przyznać smaczny, problem do rozwiązania.

Na konkursowych talerzach znalazły się roladki z suszonymi pomidorami, roladki w liściach szpinaku, roladki w boczku, klopsiki z pomidorami, ragout drobiowe z warzywami, kaszotto, gołąbki, sosy maślanne i buraczkowe i demi glass, warzywa pieczone, puree ziemniaczanno-warzywne, puree selerowe, puree pietruszkowe, glazurowane warzywa, sałatki wiosenne. Ostatecznie po zsumowaniu punktów wyłoniono pierwsze 3 miejsca, maksymalnie do zdobycia było 500 pkt :

I miejsce – Łukasz Skowron i Agata Tworzowska 492 pkt
II miejsce – Ania Elsner i Sylwia Smyczek 423 pkt
III miejsce – Patrycja Mandera i Edyta Stabla 422 pkt

- Serdecznie podziękowania dla Jury i organizatorów konkursu oraz firmy Ol-Serw za ufundowanie surowców i nagród w konkursie, które zostaną wręczone podczas uroczystej gali powiatowej w czerwcu. Wszystkim uczestnikom gratulujemy wysokiego poziomu dań konkursowych, a zwycięzcom życzymy powodzenia w dalszych kulinarnych zmaganiach -słyszymy w szkole.

Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim we współpracy z Powiatowym Ośrodkiem Doskonalenia Nauczycieli w Wodzisławiu Śl., natomiast patronat nad konkursem objęła Restauracja Firmy Handlowej OL-SERW Olga Serwotka w Wodzisławiu Śląskim.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wodzislawslaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto