MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie możesz zjeść lody w Poznaniu? Sprawdź wyjątkowe miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lodziarnie w Poznaniu
Najlepsze lodziarnie w Poznaniu AlexRaths
Przeczytaj, gdzie zlokalizowane są lodziarnie w Poznaniu. Niewątpliwie lody są nieodłącznie związane z latem. W gorący, słoneczny dzień mogą okazać się najlepszym sposobem na ochłodę. Przeczytaj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Poznaniu.

Spis treści

Gdzie zjeść lody w Poznaniu?

Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Poznaniu

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Poznaniu, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody możesz zjeść w Poznaniu?

  • Lody włoskie

Robione są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest wyższa niż innych lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. Do tego możemy jeszcze zażyczyć sobie polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Dlatego też nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Są inne niż pozostałe pod tym względem, że nie posiadają w swoim składzie mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety lub lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Mają podobne walory smakowe, jak te wykonane w sposób tradycyjny i na pewno zdrowe.

To warto wiedzieć

Co wiemy o historii lodów w Polsce?

W czasach po II wojnie światowej produkcja lodów w Polsce znacznie się rozwinęła, a ich spożywanie stało się bardzo popularne. We wczesnych latach tego okresu rzemieślnicy wytwarzali je w specjalnych maszynkach i układali w beczkach z lodem i solą. Nakładali je łyżkami na wafle i andruty. Smaki, jakie oferowali wówczas lodziarze nie były urozmaicone. Najczęściej były to lody mleczne, śmietankowe, w sezonie także truskawkowe, czekoladowe lub z dodatkiem świeżych owoców. Stopniowo powstawały nowe smaki, a ich produkcja rosła w siłę. Podawano je w waflowych pucharkach, stały się dostępne także lody w gałkach.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto