Oto Mistrzowie Smaku w powiecie wodzisławskim. Zobacz [ZDJĘCIA]
Mistrzowie Smaku w powiecie wodzisławskim
KUCHARZ ROKU Szymon Grzenia Dworek nad Stawem w Wodzisławiu Śl. Dania kuchni śląskiej i staropolskiej w wykonaniu Szymona Grzeni przyciągają tłumy mieszkańców spragnionych kulinarnych doznań do restauracji Dworek nad Stawem w Wodzisławiu Śl. Zawodowo gotuje od 2008 roku. Wcześniej ukończył gastronomię w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Pasję do gotowania zaszczepili w nim rodzice. - Od bajtla mama zawsze dawała mi garnki do zabawy. Ojciec nie jest kucharzem, ale bardzo lubi gotować. Też go podpatrywałem w kuchni. I tak zaraziłem się tą pasją i gotuję do dzisiaj - uśmiecha się Szymon Grzenia. Na co dzień pracuje w Dworku nad Stawem. Restauracja specjalizuje się w kuchni staropolskiej i śląskiej. - Podajemy nasze tradycyjne smaki w nowoczesnej wersji - zapewnia Szymon Grzenia. Co można pysznego zjeść ? - Kartę mamy dość szeroką. Sporą popularnością cieszy się królik w sosie śmietanowym z warzywami. Wizytówką jest Jadło drwala, czyli polędwiczki duszone w sosie kurkowym z dodatkiem wina podawane ze smażonymi ziemniaczkami - zdradza szef kuchni. Praca kucharza to dla niego pasja. Choć jest to ciężki kawałek chleba. W kuchni spędza wiele godzin i choć bywają ciężkie chwile, to zawsze jednak wraca do swoich obowiązków z uśmiechem. - Pracuję z ludźmi, z którymi świetnie się rozumiem. Zawsze wkładają w swoją pracę serce. Czasami bywa pod górkę, ale ludzie dają zawsze z siebie wszystko. Tworzymy świetny zespół - tłumaczy. To znakomicie się sprawdza, bo wielu klientów z uśmiechem powraca do restauracji. Zdarza się, że osobiście chcą zamienić słowo z kucharzem i podziękować za pyszny posiłek. W tej kategorii drugie miejsce zajął Paweł Szeglowski z Alpejskiej Chaty, a trzecie Szymon Góźdź z Kamaro.