Oto Mistrzowie Smaku w powiecie wodzisławskim. Zobacz [ZDJĘCIA]
Mistrzowie Smaku w powiecie wodzisławskim
RESTAURACJA ROKU Willa, ul. Traugutta 267 Rydułtowy Rolada wieprzowa z kluskami i sałatką z czerwonej kapusty z boczkiem czy kotlet schabowy z pieczarkami, ziemniakami i kapustą zasmażaną. To tylko część z dań cieszących się sporą popularnością w restauracji Willa przy ul. Traugutta w Rydułtowach. W Willi stawiają na kuchnię polską i śląską, która nie tylko sprawdza się na co dzień, ale także przy okazji organizowanych przyjęć okolicznościowych. - Wszyscy klienci powtarzają, że mamy niepowtarzalny rosół z domowym makaronem. Nie ma żadnych półśrodków. Wszystko przygotowywane jest od podstaw na świeżo - przyznaje Krzysztof Bander, właściciel Willi. Lokal na rynku istnieje od 18 lat. To chyba najlepsza wizytówka. W tym czasie w regionie otwierały się i zamykały kolejne restauracje, a Willa trwa do dzisiaj i ma się coraz lepiej. Przychodzą nie tylko stali klienci, ale przede wszystkim zaglądają nowe osoby, które później wracając do Rydułtów odwiedzają lokal przy ul. Traugutta. - Generalnie stawiamy na kuchnię śląską oraz na dania, które zadomowiły się w kuchni polskiej - słyszymy w restauracji. Co można zjeść w Willi? Oprócz wspomnianego rosołu nie brakuje innych tradycyjnych zup. Można wybierać w zestawach obiadowych (np. kotlet schabowy z pieczarkami, rolada z kluskami). Są też dania z wieprzowiny, drobiu i wołowiny. Ale to nie wszystko. Właściciele i obsługa restauracji idą z duchem czasu. - Wprowadzamy również lżejsze potrawy jak sałatki wzorowane na kuchni włoskiej czy ryby grillowane. Coraz więcej w naszym menu jest dań wegetariańskich. Zmieniamy się i jesteśmy elastyczni - dodaje Krzysztof Bander. O elastyczności mogą więcej powiedzieć właściciele zakładów pracy, które zamawiają w Willi obiady. Posiłki mogą wybierać z menu restauracji lub proponować własne pomysły, jak np. gulasz z kaszą gryczaną, którego nie znajdziemy w karcie dań. Willa ma wiele pozytywnych opinii. Słynie również z perfekcyjnie organizowanych imprez okolicznościowych. - Menu każdemu przypadnie do gustu. Bardzo miła, elastyczna obsługa, dla której nic nie jest problemem. Zawsze robimy tam imprezy i jesteśmy zadowoleni - chwali Willę w internecie pani Zuzanna. Oprócz pysznych dań, miłej i profesjonalnej obsługi dużą zaletą restauracji jest lokalizacja. Dokładnie chodzi o zabytkowy budynek, który właściciel Willi wyremontował i przywrócił jego dawny blask. Obiekt pochodzi z XIX wieku i dzięki nakładom właścicieli jest wizytówką tego miejsca. W tej kategorii drugie miejsce zajął Dworek nad Stawem, a trzecie Leśna Perła z Radlina.