Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pizzerie, restauracje, bary i kawiarnie w Wodzisławiu Śl. ponownie otwarte i czekają na klientów

Arkadiusz Biernat
Arkadiusz Biernat
Art Pizza jest gotowa na przyjęcie klientów
Art Pizza jest gotowa na przyjęcie klientów
W galerii Karuzela znów można zjeść lody na miejscu przy stoliku, na rynku wypić piwko w ogródku, a restauracjach zjeść obiad. Pizzerie, restauracje, bary i kawiarnie w Wodzisławiu Śl. ponownie zostały otwarte i czekają na klientów. - Nie możemy się doczekać pierwszych gości - mówi z radością Anna Kuczok z Art Pizzy.

Pizzerie, restauracje, bary i kawiarnie w Wodzisławiu Śl. ponownie otwarte i czekają na klientów

Jeszcze w poniedziałek (18.05) Anna Kuczok z Art Pizzy przy ul. Minorytów 1 w Wodzisławiu Śl. wraz z pozostałym personelem układała stoliki, dezynfekowała powierzchnie. Pomimo maseczki zasłaniającej usta można było dostrzec uśmiech.

- Wszyscy czekaliśmy na ten dzień. Do tej pory wydawaliśmy dania na wynos, ale to nie to samo. Nie chodzi tylko o obroty. Wszyscy przecież tęskniliśmy za normalnością, kontaktami z ludźmi, rozmowami. Można powiedzieć wreszcie wracamy. Zapraszamy klientów, mogą u nas czuć się bezpiecznie i komfortowo- mówi Anna Kuczok z Art Pizzy.

Po zmianach w lokalu w tym samym momencie może przebywać 11 osób. Preferowana jest forma rezerwacji telefonicznej stolików. Wówczas możemy mieć pewność, że nie odejdziemy z pustymi żołądkami. Prosto z ulicy też będzie można wejść, ale nie tak jak przed pandemią koronawirusa. Nic takie nie jest - poza pysznym smakiem dań. Przed wejściem na chodniku odrysowano różową linię przy której należy oczekiwać na kelnerkę. Jeśli będzie miejsce, to zaprosi do środka. Po przekroczeniu progu koniecznością jest dezynfekcja rąk.

Lody w galerii, piwo na rynku

Już w poniedziałek można było zjeść lody przy stoliku w galerii Karuzela. Pierwszych chętnych nie brakowało. Podobnie można było skorzystać z ogródków na rynku. Póki co czynne są dwa: centralnie położony oraz przy Wiejskiej Chacie.

Co musiało się zmienić w gastronomii z powodu koronawirusa? Obowiązkowa jest dezynfekcja stolików po każdym kliencie, czyszczenie wszystkich powierzchni wspólnych (nawet co 15 minut!), maseczki, rękawiczki i dystans. Koniecznością jest zachowanie dystansu dwumetrowego pomiędzy stolikami (chyba że dzieli je odpowiednia pleksa). Wprowadzono limit osób przebywających jednocześnie w lokalu, czyli 1 osoba na 4 metry kwadratowe. Do dyspozycji klientów powinny być też środki dezynfekujące dłonie.

Art Pizza jest gotowa na przyjęcie klientów

Pizzerie, restauracje, bary i kawiarnie w Wodzisławiu Śl. po...

Życie towarzyskie prędko nie wróci. Do knajpy nie możemy wyjść ze znajomymi. Przy jednym stoliku może znajdować się tylko i wyłącznie jedna osoba. Ograniczenie nie dotyczy rodzin i osób tworzących wspólne gospodarstwo. Wyjątkiem ma być sytuacja, w której kilka osób siedzących przy jednym stoliku zachowuje odstęp co najmniej 1,5 metra i nie siedzi naprzeciw siebie. To teoria, którą trudno będzie zrealizować w praktyce.

- Jak mamy to egzekwować? Legitymować klientów? Nie mamy do tego prawa, a nawet tego nie chcemy. Bo jak sobie to wyobrazić? Ktoś nie za bardzo pomyślał przy tworzeniu zaleceń - kiwają z niedowierzaniem restauratorzy.

Ze względu na pandemię koronawirusa nie można korzystać z punktów samoobsługowych (np. dystrybutor napojów). Ze stolików muszą zniknąć takie przedmioty jak: przyprawy, serwetki czy sztućce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wodzislawslaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto