Podstawowym celem programu jest podniesienie jakości żywienia pacjentek w ciąży oraz w okresie poporodowym z wykorzystaniem modelu odżywiania zapewniającego zaspokojenie zwiększonych potrzeb żywieniowych. „Dieta Mamy” ma za zadanie pogłębienie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego odżywienia oraz utrwalenie odpowiednich nawyków w zakresie właściwego odżywiania.
Program realizowany jest poprzez zapewnienie pacjentkom oddziału Położniczo-Ginekologicznego:
- 5 posiłków dziennie o odpowiedniej kaloryczności, dostosowanej do danego trymestru ciąży lub okresu karmienia piersią,
- konsultacji z dietetykiem klinicznym,
- poradnictwa i edukacji dotyczącej prawidłowego żywienia.
Biorąc udział w programie pacjentka będzie otrzymywać posiłki według zmodyfikowanego jadłospisu oraz uzyska indywidualne wskazówki, jak poprzez proste zmiany sposobu odżywiania i stylu życia w większym stopniu zadbać o zdrowie swoje i dziecka, poprawić samopoczucie, przyczynić się do prawidłowego przebiegu ciąży oraz porodu.
Przykładowy jadłospis
Posiłki przygotowywane są ze świeżych, w dużej części sezonowych, produktów spożywczych o wysokiej jakości z zachowaniem wszelkich wymaganych procedur systemu bezpieczeństwa żywności (HACCP). W trakcie przygotowywania i dystrybucji posiłków dużą wagę przywiązuje się również do estetyczności potraw oraz ich urozmaicenia.
Tak wygląda przykładowy jadłospis mamy na jeden dzień:
- Śniadanie: Zupa mleczna z kaszą manną, bułka razowa, masło ekstra, jajo gotowane na miękko, pomidor. Kawa zbożowa z mlekiem bez cukru.
- II Śniadanie: Chleb pszenno-żytni (1 kromka), masło ekstra, pasztet drobiowy, chrzan tarty.
- Obiad: Zupa szpinakowa z kiszoną kapustą i pietruszką, ryba z pieca{roladka}, sos koperkowy z koperkiem mrożonym, ryż, sałatka z buraczków i jabłka na winno. Kompot bez cukru.
- Podwieczorek: Galaretka owocowa.
- Kolacja: Chleb pszenno-żytni (1 kromka), masło ekstra, udo z kurczaka gotowane bez skóry w jarzynach. Herbata bez cukru.
- Posiłek nocny: Koktajl bananowo-wiśniowy na kefirze, orzechy włoskie.
W zależności od ilości składników w wyżej podanych posiłkach kobieta ciężarna w I trymestrze ciąży powinna dostarczyć organizmowi następujące wartości:
- Energia 1 845,50 kcal
- Białko 107,60 g
- Tłuszcz 62,50 g
- Węglowodany ogółem 240,10 g
- Sód 1 493,40 mg
- ogółem 22,40 g
- Sacharoza 26,40 g
- Cholesterol 549,20 mg
Dla porównania kobieta karmiąca piersią:
- Energia 2 356,20 kcal
- Białko 126,00 g
- Tłuszcz 77,10 g
- Węglowodany ogółem 323,90 g
- Sód 2 059,10 mg
- Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 27,10 g
- Sacharoza 28,80 g
- Cholesterol 628,60 mg
Jak można przystąpić do programu?
Od pacjentki, która chciałaby przystąpić do programu, wymagane jest podpisanie oświadczenia wraz ze zgodą na udział w programie pilotażowym „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy” – jest to warunek przystąpienia do programu.
Właściwy formularz pacjentka otrzymuje i podpisuje przy przyjęciu na oddział. Do programu włączane są tylko pacjentki, które podczas hospitalizacji nie korzystają z diet o charakterze leczniczym.
Co ważne, uczestniczki programu nie poniosą żadnych kosztów związanych z jego realizacją.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?