Robert Sowa w Ekonomiku. Ale ugotowali pyszności! [ZDJĘCIA]

nadesłane, AREK
Robert Sowa gotował z uczniami wodzisławskiego Ekonomika Ekonomik Wodzisław
Gotowali, aż palce lizać! Wodzisławski Ekonomik po raz kolejny gościł znakomitego kucharza - Roberta Sowę z ekipą. Uczniowie pod okiem fachowca przygotowali same przyszność. Zobaczcie zdjęcia.

Robert Sowa po raz drugi gotował w Ekonomiku

W ramach projektu zespół kucharzy pod wodzą Roberta Sowy – kreatora menu największych wydarzeń kulinarnych w Polsce, znanego szerokiej publiczności z programów telewizyjnych i audycji radiowych – odwiedza dwanaście szkół gastronomicznych w kraju. Podczas warsztatów uczniowie doskonalą swoje umiejętności kulinarne, ucząc się zarówno pracy w grupie, jak i rozwijając indywidualne talenty. Najlepszy uczeń z każdej szkoły dostanie bowiem zaproszenie na konkurs Roberta Sowy „Kulinarny Talent” który odbędzie się podczas targów EuroGastro w Warszawie – najważniejszych i największych targów branży HoReCa. Przypomnijmy, że tegoroczną zwyciężczynią konkursu jest Klaudia Kiełkowska właśnie z Zespołu Szkół Ekonomicznych. W jej ślady spróbują pójść kolejni uczniowie Ekonomika.

Uczniowie pod okiem i fachowca i jego ekipy przygotowali m.in. hummus z orzechami nerkowca z pumperniklem oraz z rodzynkami ze smażoną pitą, roladki z szynki parmeńskiej, faszerowane suszone pomidory, marynowane oliwki, jabłuszka kaparów, tapenadę z czarnych oliwek, marynowane mini korniszony, marynowana fetą, filety z kaczki w musztardzie miodowej, duszone śliwki w śliwowicy i przyprawach korzennych, a także deser Pavlovej aromatyzowany imbirem z lodami i malinami z ziarnami granatu z sosem waniliowym

Podczas zajęć restaurator zdradził młodzieży kilka tajników kulinarnych, a także opowiadał o aktualnie obowiązujących trendach w gastronomii. Każdy uczestnik miał też możliwość degustacji przygotowanych potraw. Po każdej turze przyszedł czas na podsumowanie, rozdanie certyfikatów uczestnictwa oraz książek autorstwa gościa, ufundowanych przez sponsora. Dodajmy, że szkoła również skorzystała na wizycie gastronoma. Otrzymała bowiem mnóstwo przypraw i gadżetów, które podarowała firma Prymat.

Ziemia polskich rolników warta miliony

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie