Szymon Grzenia: "Za bajtla zaraziłem się pasją do gotowania"

Arkadiusz Biernat
Szymon Grzenia prowadzi w kategorii Kucharz Roku 2018. W kolejnych zdjęciach prezentujemy wybrane specjały z menu Domku nad Stawem nadesłane Szymon Grzenia
Dania kuchni śląskiej i staropolskiej w wykonaniu Szymona Grzeni przyciągają tłumy mieszkańców spragnionych kulinarnych doznań do restauracji Dworek nad Stawem w Wodzisławiu Śl. Nic dziwnego, że to właśnie on prowadzi w kategorii Kucharz Roku 2018 w plebiscycie Mistrzowie Smaku w powiecie wodzisławskim.

Zawodowo gotuje od 2008 roku. Wcześniej ukończył gastronomię w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Pasję do gotowania zaszczepili w nim rodzice.

- Od bajtla mama zawsze dawała mi garnki do zabawy. Ojciec nie jest kucharzem, ale bardzo lubi gotować. Też go podpatrywałem w kuchni. I tak zaraziłem się tą pasją i gotuję do dzisiaj - uśmiecha się Szymon Grzenia. Na co dzień pracuje w Dworku nad Stawem. Restauracja specjalizuje się w kuchni staropolskiej i śląskiej. - Podajemy nasze tradycyjne smaki w nowoczesnej wersji - zapewnia Szymon Grzenia. Co można pysznego zjeść ?

- Kartę mamy dość szeroką. Sporą popularnością cieszy się królik w sosie śmietanowym z warzywami. Wizytówką jest Jadło drwala, czyli polędwiczki duszone w sosie kurkowym z dodatkiem wina podawane ze smażonymi ziemniaczkami - zdradza szef kuchni.

Praca kucharza to dla niego pasja. Choć jest to ciężki kawałek chleba. W kuchni spędza wiele godzin i choć bywają ciężkie chwile, to zawsze jednak wraca do swoich obowiązków z uśmiechem.

- Pracuję z ludźmi, z którymi świetnie się rozumiem. Zawsze wkładają w swoją pracę serce. Czasami bywa pod górkę, ale ludzie dają zawsze z siebie wszystko. Tworzymy świetny zespół - tłumaczy.

To znakomicie się sprawdza, bo wielu klientów z uśmiechem powraca do restauracji. Zdarza się, że osobiście chcą zamienić słowo z kucharzem i podziękować za pyszny posiłek. Choć przepisów nie zdradzają. A jak powstają oryginalne dania?

- Burza mózgów. Każdy na kuchni coś proponuje. Łączymy produkty, składamy smaki. Jest nawet loża szyderców, wszystko oceniamy i omawiamy. I tak z czterech pomysłów jesteśmy w stanie wybrać ten jedyny - zdradza Szymon Grzenia, który po pracy każdą wolną chwilę stara się poświęcić rodzinie.

W kategorii Kucharz Roku 2018 na drugim miejscu znajduje się obecnie Marta Handzlik z restauracji Leśniczówka, a na trzecim Szymon Góźdź z Kamaro w Wodzisławiu Śl.

Na klientów nie narzeka też Willa Rydułtowy przy ulicy Traugutta, która prowadzi w kategorii Restauracja Roku 2018. Na drugim miejscu jest Dworek nad Stawem w Wodzisławiu Śląskim (ul. Młodzieżowa 300 K), a na trzecim Leśna Perła z Radlina.

Wśród Kelnerów Roku 2018 prowadzi Nazarii Zaluskyi z Jigger Pub w Wodzisławiu Śl. Drugi jest Robert Glenc z Dworku nad Stawem, a trzecia Michalina Jureczko z Parysa w Rydułtowach. W kategorii Cukiernia Roku 2018 liderem jest Cukiernia Czyż w Pszowie, a tuż za nią Aromat Cafe z Rydułtów. Natomiast w kategorii Bar/Jadłodajnia/Bistro Roku 2018 prowadzi Z innej beczki w Wodzisławiu Śl. Jigger Pub zajmuje drugie miejsce, a trzecie restauracja Ostrawa w Wodzisławiu Śląskim.

Więcej informacji można znaleźć na stronie plebiscytu **

MISTRZOWIE SMAKU [WYNIKI]

.**

Grzybki halucynogenne zwalczają otyłość?

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

W
W.J.

hahaha śmiechu warte skoro w dworku burzą mózgów nazywa się "zwiedzanie" innych restauracji, wyławianie "perełek" kulinarnych i serwowanie ich u siebie. Porażka

Dodaj ogłoszenie