MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Stosowanie diety z niskim indeksem glikemicznym zalecane...
fot. simpson33/123RF

Ta dieta jest odpowiednia dla chorych na cukrzycę lub insulinooporność. Poznaj korzyści płynące z diety o niskim indeksie glikemicznym

Stabilizacja stężenia glukozy we krwi

Stosowanie diety z niskim indeksem glikemicznym zalecane jest przede wszystkim chorym na cukrzycę lub insulinooporność. Należy jednak pamiętać, że każda obróbka mechaniczna lub termiczna (krojenie, rozdrabnianie, gotowanie) może zwiększać IG produktów.

Dieta z niskim indeksem pozwala na stopniowy wzrost stężenia glukozy we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju hiperglikemii.

W licznych badaniach zaobserwowano, że taki sposób żywienia uwrażliwia komórki na insulinę, co korzystnie wpływa na samopoczucie chorych na insulinooporność.

Zobacz również

Marsz Równości idzie ulicami Krakowa. Pierwszy raz z udziałem prezydenta miasta

Marsz Równości idzie ulicami Krakowa. Pierwszy raz z udziałem prezydenta miasta

Za nami wyjątkowa I Komunia Święta w parafii pw. NMP Wniebowziętej w Zbąszyniu!

Za nami wyjątkowa I Komunia Święta w parafii pw. NMP Wniebowziętej w Zbąszyniu!

Polecamy

„Choroba Kopciuszka” często jest diagnozowana zbyt późno. Zwróć uwagę na ten objaw

Choroba Kopciuszka” często jest diagnozowana zbyt późno. Zwróć uwagę na ten objaw

Zjadłeś i boisz się, że się zatrujesz? Oto cała prawda o szypułkach truskawek

Zjadłeś i boisz się, że się zatrujesz? Oto cała prawda o szypułkach truskawek

Drętwieje ci noga przy siedzeniu? Oto, co możesz zrobić

Drętwieje ci noga przy siedzeniu? Oto, co możesz zrobić