MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE. Spożywanie surowej mąki np. podczas przygotowywania...
fot. nadianb/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowa mąka

NIE. Spożywanie surowej mąki np. podczas przygotowywania ciasta, może grozić zakażeniem układu pokarmowego bakteriami E. coli, Salmonelli czy Listerii. Mogą one trafić do mąki jeszcze na polu, ale także później w trakcie produkcji i transportu. Jedynie poddanie jej obróbce cieplnej pozwala na pozbycie się drobnoustrojów. Należy pamiętać także o dokładanym umyciu powierzchni, z którymi miało styczność surowe ciasto czy sama mąka.

Zobacz również

Tygodniowy przegląd prasy w Piławie Górnej, (12.05-18.05.2024)

NOWE
Tygodniowy przegląd prasy w Piławie Górnej, (12.05-18.05.2024)

Przegląd tygodnia od 12.05 w Sułkowicach

NOWE
Przegląd tygodnia od 12.05 w Sułkowicach

Polecamy

Marta Lipińska przysięgała dwukrotnie. Z drugim mężem jest od ponad pół wieku

Marta Lipińska przysięgała dwukrotnie. Z drugim mężem jest od ponad pół wieku

Chcesz przyciągać spojrzenia? Postaw na siwe włosy i błyszcz

Chcesz przyciągać spojrzenia? Postaw na siwe włosy i błyszcz

Zjadłeś i boisz się, że się zatrujesz? Oto cała prawda o szypułkach truskawek

Zjadłeś i boisz się, że się zatrujesz? Oto cała prawda o szypułkach truskawek