Turniej, składający się z dwóch części, wymagał od uczestników wykonania zadania i rozwiązania testu.
Komisja konkursowa oceniała m.in: wykonanie bankietówek i ich udekorowanie, wykonanie figurek marcepanowych ręcznie formowanych, złożenie tortu okolicznościowego oraz jego dekoracja wg własnego projektu, a także ekspozycję wykonanych wyrobów i organizację pracy. Na wykonanie zadania startujący mieli do dyspozycji 5 godzin.
Z kolei pisemny test w części teoretycznej słodkich zmagań sprawdzał wiadomości z zakresu technologii produkcji cukierniczej, techniki cukierniczej i zajęć praktycznych
Błażej Stukator z IIIa Zasadniczej Szkoły Zawodowej funkcjonującej w ramach Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Rydułtowach zajął III miejsce, a cukierniczy kunszt zyskał dodatkowe uznanie w postaci przyznanego mu wyróżnienia Śląskiego Kuratorium Oświaty.
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?