VII Śląska Jesień Kulinarna: Gotowali, że palce lizać! Zobaczcie te smakołyki [ZDJĘCIA]

AREK
Uczniowie gotowali, że palce lizać. Zobaczcie Ekonomik Wodzisław Śl., Starostwo Powiatowe
Schab z rozmarynem najlepiej przygotowują uczniowie Ekonomika! Kucharze z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. wygrali VII Śląską Jesień Kulinarną. W konkursie rywalizowało 19 par.

VII Śląska Jesień Kulinarna: Gotowali, że palce lizać! Zobaczcie te smakołyki

W Zespole Szkół Ekonomicznych odbyła się VII edycja wojewózkiego konkursu gastronomicznego Śląska Jesień Kulinarna. Tematem przewodnim był schab w rozmarynie.

W zmaganiach wzięło udział 19 drużyn uczniowskich ze szkół z Tczewa, czeskiej Stonavy, Marklowic, Wisły, Tych, Raciborza, Cieszyna, Jastrzębia Zdroju, Swarożyna, Ornontowic, Żor, Czerwionki-Leszczyn, Bierunia, Bielska-Białej i Wodzisławia Śl..

Galę konkursową poprowadził jak co roku inicjator i Mistrz Kuchni Śląskiej Remigiusz Rączka wraz z dyrektorką ZSE Marią Lach.

- Zadaniem dwuosobowych drużyn było przygotowanie w ciągu 120 minut 3 porcji dania głównego na bazie schabu bez kości i Primerby Rozmarynowej Knorr oraz tradycyjnych dodatków z Kuchni Śląskiej wraz z dekoracją według nadesłanych wcześniej autorskich przepisów. Poziom dań i pracy uczniów był bardzo wysoki, a Jury miało niemały, smaczny problem do rozwiązania oceniając pracę młodych kucharzy - słyszymy w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.

Obrady przy zamkniętych drzwiach odbyły się w składzie:
- przewodniczący Jury Andrzej Świstek – „Pałac Borynia” w Jastrzębiu Zdroju,
- Leszek Florek – restauracja "Rączka gotuje”,
- Maciej Mrozek restauracja "Browar Rynek” w Raciborzu,
- Paweł Nowak restauracja "Ino wino” w Rybniku,
- Błażej Kubica restauracja ”Tratoria - włoskie klimaty” Wodzisław Śląski,
- Dariusz Kubiak restauracja Dworek "Leśniczówka” Wodzisław Śląski,
- Damian Nielaba – restauracja "Browar Rynek” w Raciborzu,
- Roman Cygan – Gościniec "Zodiac” w Rzuchowie.

Uczniowie stanęli na wysokości zadania. Przygotowali m.in. schab z rozmarynem, kiszoną kapustą, boczkiem ,schab a'la gyros, czy mini kotlet po sztygarsku z szarymi kluskami.

Ostatecznie zostali wyłonieni mistrzowie i wyróżnieni VII Śląskiej Jesieni Kulinarnej:

1 miejsce: Klaudia Kiełkowska i Robert Kuśka– ZSE, Wodzisław Śląski
2 miejsce: Patrycja Mandera i Łukasz Skowron – ZSE, Wodzisław Śląski
3 miejsce: Julita Puzdrowska i Julia Langowska – ZSE w Tczewie

oraz
Wyróżnienie za smakowitość schabu – Základní škola a Mateřská škola Stonava, Czechy
Wyróżnienie za tradycje śląskie dania – Zespół Szkół Nr 2 w Jastrzębiu Zdroju

Cały przebieg konkursu uświetnił pokaz kulinarny mistrza Remigiusza Rączki, który zaprezentował zgromadzonej publiczności swoją popisową wersję dań ze schabu. Drugą atrakcją był pokaz serwisu angielskiego w wykonaniu Piotra Boreckiego wiceprezesa Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

Organizatorzy podkreślają, że umiejętności wszystkich uczestników VII Śląskiej Jesieni Kulinarnej stał na bardzo wysokim poziomie.

- Podziękowania składamy również sponsorom, bez których nie było by tego konkursu, za ufundowanie głównego surowca, poczęstunku i nagród dla uczniów - dodają w szkole.

W szczególności:
- Starostwu Powiatowemu w Wodzisławiu Śląskim,
- PPHU "MARKAM" Grzegorz Zawistowski Mięso i wędliny w Kasince Małej,
- Fundacji Szkolnej "Ekonomik”,
- Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa z przedstawicielem Panią Julią Kloc-Kondracką,
- firmie Unilever Food Solutions,
- restauracji "Rączka Gotuje”,
- restauracji "Ino wino”,
- restauracji "Leśniczówka”.

VII Śląska Jesień Kulinarna była także okazją do zacieśnienia więzi pomiędzy zaprzyjaźnionymi powiatami: wodzisławskim i tczewskim, który reprezentowali nauczyciele z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie, Barbara Antoniuk i Joanna Lubińska oraz dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie Piotr Popielarczyk oraz uczniowie biorący udział w VII Śląskiej Jesieni Kulinarnej.

Przedstawiciele obu szkół z powiatu tczewskiego nie tylko brali udział w kulinarnych zmaganiach, ale także wspólnie z partnerami z Wodzisławia Śląskiego opracowywali plany współpracy na przyszłość. Jak podkreślała Barbara Antoniuk z ZSE w Tczewie, szkoły ekonomiczne obu powiatów współpracują na różnych polach, a w Śląskiej Jesieni Kulinarnej uczestniczą już po raz trzeci. Takie kontakty to doskonała okazja do poznawania tradycji kulinarnych Kociewia i Śląska.

Wśród poruszanych tematów była też mowa o możliwości organizowania wspólnych szkoleń dla nauczycieli. Ze względu na znaczne odległości dzielące oba regiony powstał pomysł organizowania takich spotkań gdzieś w połowie drogi, np. w okolicach Łodzi. Warto dodać, że sam Powiat Tczewski aktywnie wspiera działania dotyczące współpracy szkół, m.in. przez organizowanie transportu na spotkania.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie