Spotkanie zorganizowane w WCK umożliwiło jego uczestnikom zapoznanie się z różnymi metodami przygotowywania „małej czarnej”. Osoby, które wzięły udział w warsztatach, miały okazję samodzielnie przygotować napój pod fachowym okiem baristy, który objaśniał, jak temperatura, metoda zaparzania czy stopień zmielenia ziarna, różnicują doznania smakowe
Nie zabrakło również wprowadzenia teoretycznego i wielu ciekawostek dotyczących doboru ziaren kawy, procesu ich wypalania czy metod zaparzania, takich jak Chemex, Aeropress, French Press, kawiarka. Na zakończenie warsztatów każdy uczestnik otrzymał też miły upominek od właściciela pracowni.
- Organizacja warsztatów była odpowiedzią na oczekiwania mieszkańców, zainteresowanych taką formą spędzenia wolnego czasu. Dała też możliwość do zgłębienia tajników parzenia dobrej kawy pod okiem specjalisty - mówi Krzysztof Jaroch, dyrektor Wodzisławskiego Centrum Kultury.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?