Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Połomia: 22 osób zatrutych salmonellą w szkole. Sanepid uspokaja

AREK
W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Połomi odbyło się spotkanie rodziców z przedstawicielami wodzisławskiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej na temat sytuacji związanej z zachorowaniami na salmonellozę
W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Połomi odbyło się spotkanie rodziców z przedstawicielami wodzisławskiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej na temat sytuacji związanej z zachorowaniami na salmonellozę UG Mszana
Połomia: Od października już u 19 dzieci i trzech kucharek z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego wykryto salmonellę. 7 uczniów było też w szpitalu. Przyczyną była prawdopodobnie pieczeń. - Nie ma powodów do paniki - usłyszeli rodzice na specjalnie zorganizowanym spotkaniu z udziałem dyrekcji szkoły i przedstawicielem sanepidu.

22 osób zatrutych salmonellą w szkole. Sanepid uspokaja

Do przypadków zatruć salmonellą w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Połomi doszło na przestrzeni października i listopada. W tym czasie do szpitala trafiło 7 osób, natomiast wszystkich przypadków stwierdzenia obecności tej bakterii u dzieci było 19. Salmonellę wykryto też u trzech kucharek ze szkolnej kuchni, które obecnie przebywają zwolnieniu lekarskim.

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Połomi odbyło się spotkanie rodziców z przedstawicielami wodzisławskiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej na temat sytuacji związanej z zachorowaniami na salmonellozę. Pracownicy sanepidu uspokajali, że dzieci w szkole są bezpieczne i praktycznie nie ma możliwości, aby zarażały się jedno od drugiego.

Z przeprowadzonych wywiadów epidemiologicznych wynika, że źródłem zakażenia mogła być pieczeń rzymska. Stuprocentowej pewności nie ma, bo szkoła nie miała obowiązku przechowywać próbek żywności. Natomiast z całą pewnością obecności bakterii nie stwierdzono w wymazach pobranych ze szkolnej kuchni, m.in. z naczyń.

- Obecnie uczniowie szkoły podstawowej ani starszych grup przedszkolnych nie dostają obiadów w szkole, ponieważ mamy zbyt nieliczny personel. W kuchni pozostały dwie kucharki, które przygotowują posiłki dla najdłużej przebywających w placówce przedszkolaków. Zatrudnienie kucharek na zastępstwo nie jest takie proste, bo musiałyby one mieć aktualne badania potwierdzone w książeczce zdrowia, a czas oczekiwania na nie to kilka tygodni. Mamy nadzieję, że do tego czasu sytuacja się unormuje. Jeśli nie, będziemy się zastanawiać, co dalej - mówi Janina Krzyżok, dyrektor połomskiej placówki.

Należy dodać, że w 21-letniej historii szkolnej kuchni taka sytuacja nigdy się nie zdarzyła, choć placówka jest regularnie kontrolowana.

Salmonella to bakteria wywołująca ostre zatrucie pokarmowe, któremu towarzyszy między innymi ból brzucha i głowy. Za zatrucie salmonellą najczęściej odpowiedzialne jest zakażone surowe mięso i surowe jajka. Drugą drogą zakażenia może być kontakt z kałem osoby zakażonej, dlatego należy dbać o poprawną higienę rąk po wyjściu z toalety.

ZOBACZ TEŻ: Polub nas na Facebooku i bądź na bieżąco z informacjami! [KLIKNIJ W LINK]

**Obserwuj autora na Twitterze TWITTER_FOLLOW https://twitter.com/arek_biernat

**

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wodzislawslaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto