MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 29
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Święcelnik dla najbliższych piecze się je zwykle w Wielki...
fot. Ireneusz Stajer

Święcelnik to unikalna potrawa wielkanocna z Połomi. Nigdzie indziej w Polsce nie ma tradycji wypieku takiego ciasta. Jak powstaje? ZDJĘCIA

Tak powstaje unikalny w skali Polski święcelnik z Połomi

Święcelnik dla najbliższych piecze się je zwykle w Wielki Piątek, by w Wielką Sobotę wraz z całą rodziną zanieść ten tradycyjny przysmak w koszyczku razem z innymi produktami do poświęcenia w kościele. Ogólnie rzecz biorąc, święcelnik jest świątecznym ciastem nadziewanym kiełbasą i wędzonką. Potrawę zjada się podczas uroczystego śniadania wielkanocnego.

Zobacz również

Obejrzeli na rynku film "Noce i dnie"

Obejrzeli na rynku film "Noce i dnie"

Tadej Pogacar zwycięzcą niedzielnego etapu Giro d'Italia

Tadej Pogacar zwycięzcą niedzielnego etapu Giro d'Italia

Polecamy

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą