Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Sycące kopytka ze szpinakiem to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Przepis dla wielbicieli suszonych pomidorów. Dokładka gwarantowana

Redakcja
Tradycyjne kopytka świetnie smakują wymieszane z sosem szpinakowym z dodatkiem suszonych pomidorów.
Tradycyjne kopytka świetnie smakują wymieszane z sosem szpinakowym z dodatkiem suszonych pomidorów. Getty Images/Bartosz Luczak/zdjęcie ilustracyjne
Domowe kopytka można podawać na różne sposoby. Często są dodatkiem do sztuki mięsa lub polewane sosem grzybowym. Tym razem proponuję sycące i szybkie w przygotowaniu kopytka ze szpinakiem. Dzięki użyciu wcześniej przygotowanych kopytek lub gotowca o dobrym składzie posiłek jest bardzo szybki do zrobienia. Poznaj przepis na apetyczne kopytka ze szpinakiem.

W skrócie

Przepis na tradycyjne kopytka są zakorzenione w kuchni polskiej i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Z pewnością wiele smakoszy dzięki tym daniom przenosi się pamięcią do kuchni mamy i babci i ich sposobu przyrządzania tych klusek ziemniaczanych. W wersji współczesnej, gdy lubimy bawić się smakami, teksturami i korzystać z nowo poznanych składników kopytka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, będą ciekawą propozycją obiadową. Zobacz przepis na kopytka podane w niecodzienny sposób.

Kopytka ze szpinakiem – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 20 gotowych kopytek,
  • 200 g świeżych liści szpinaku,
  • 20 g pesto z bazylii,
  • 4 plastry suszonych pomidorów w oleju,
  • 10 g masła,
  • 1 łyżka mascarpone,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku.

Do smaku:

  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej.

Jak zrobić kopytka ze szpinakiem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku obrałam, umyłam i posiekałam cebulę i czosnek.
  2. Następnie na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam cebulę i czosnek i smażyłam na małej mocy palnika.
  3. Suszone pomidory posiekałam w drobną kostkę.
  4. Gdy cebula z czosnkiem delikatnie się zarumieniła, dodałam suszone pomidory i pesto.
  5. Do składników dodałam pokrojone liście szpinaku i smażyłam przez 5 minut, aż zmniejszą objętość.
  6. Wszystkie składniki wymieszałam i podlałam 50 ml wody.
  7. W tym czasie w drugim garnku zagotowałam wodę i wrzuciłam kopytka do osolonego wrzątku. Gotowałam je przez 2 minuty.
  8. Do sosu ze szpinaku dodałam łyżkę mascarpone i wymieszałam.
  9. Do powstałego sosu dodałam ugotowane kopytka i wymieszałam.
  10. Przed podaniem doprawiłam na patelni startą gałką muszkatołową i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

W takiej samej formie można podać nie tylko polskie kopytka, ale także kluski śląskie i włoskie gnocchi. Mamy nadzieję, że takie nietypowe podanie dobrze znanego dania zagości na twoim stole.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sycące kopytka ze szpinakiem to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Przepis dla wielbicieli suszonych pomidorów. Dokładka gwarantowana - Strona Kuchni

Wróć na wodzislawslaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto