MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsza zupa krem z pieczarek. Raz spróbujesz i będziesz przygotowywać ją co tydzień. Poznaj sprawdzony przepis na pyszną zupę grzybową

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Aromatyczna zupa krem z pieczarek. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Aromatyczna zupa krem z pieczarek. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Zupa krem z pieczarek jest wyśmienita, aromatyczna i bardzo pożywna. Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na ten przysmak. Świetnie smakuje ze śmietanką i grzankami. Jeśli nie lubisz pieczarek, to równie dobrze możesz przygotować taką zupę grzybową z dodatkiem np. borowików czy kurek. Przekonaj się, jaka jest dobra i wypróbuj prosty przepis na delikatną zupę na obiad.

W skrócie

Prosta i szybka zupa grzybowa. Sprawdzony przepis

Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na krem z pieczarek. To wyśmienita i bardzo delikatna zupa grzybowa, której przygotowanie nie sprawi ci trudności. Składniki wystarczy podsmażyć, ugotować i zmiksować. Całość doprawiam jedynie solą i pieprzem, by smak i aromat pieczarek zdecydowanie dominował. Proponuję podać zupę z odrobiną słodkiej śmietanki, posiekanym szczypiorkiem i grzankami.

Przepis na zupę krem z pieczarek

czas przygotowania: ok. 15 minut + 30 minut gotowania
porcja dla 4-5 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 800 g pieczarek,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 700 ml bulionu lub wody,
  • 50 g masła,
  • 120 ml śmietanki 30 %,
  • sól i pieprz do smaku.

Do podania:

  • kilka pieczarek,
  • posiekany szczypiorek,
  • grzanki,
  • słodka śmietanka.

Jak zrobić szybką zupę grzybową? Krem z pieczarek

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz pieczarki, ziemniaki i cebulę.
  2. Pokrój warzywa na kawałki średniej wielkości. Kilka całych pieczarek odłóż na bok.
  3. W dużym garnku rozpuść masło.
  4. Podsmaż cebulę.
  5. Dodaj ziemniaki i pieczarki.
  6. Całość zalej bulionem lub wodą i gotuj pod przykryciem przez około pół godziny.
  7. W tym czasie pokrój odłożone wcześniej pieczarki i podsmaż je na odrobinie masła.
  8. Posiekaj szczypiorek.
  9. Dopraw zupę solą i pieprzem.
  10. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
  11. W razie potrzeby dodaj soli lub pieprzu.
  12. Podawaj zupę ciepłą, z podsmażonymi pieczarkami, posiekanym szczypiorkiem i grzankami.

Z czym podać zupę krem?

Zupa krem pysznie smakuje sama. Jednak dla urozmaicenia smaku i dodania chrupkości możesz podać ją np. z grzankami, groszkiem ptysiowym, krakersami czy słonymi ciastkami.

Dobrym pomysłem jest podanie zupy krem z podprażonymi nasionami i orzechami. W tej roli świetnie sprawdzą się:

  • płatki migdałowe,
  • pestki dyni,
  • nasiona słonecznika,
  • posiekane orzechy włoskie.

Czytaj także: Przepis na flaczki z boczniaków. Pyszna zupa wegetariańska z grzybami

Zobacz również inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepsza zupa krem z pieczarek. Raz spróbujesz i będziesz przygotowywać ją co tydzień. Poznaj sprawdzony przepis na pyszną zupę grzybową - Strona Kuchni

Wróć na wodzislawslaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto