Co czeka na uczestników wydarzenia?
- Spotkanie z fachowcami grillowania, poznanie technik grilla i BBQ, poszerzenie swojej wiedzy o grillowaniu, nauka przygotowywania steka wołowego i jego prawidłowego grillowania, a także od podstaw przygotowania mega burgera z 100 proc. wołowiny. Na każdym stanowisku będzie również możliwość umówienia ewentualnego zakupu sprzętu (akcesoria, grille czy paleniska) - wylicza Urząd Miasta w Wodzisławiu Śląskim, który zaprasza na to wielkie grillowanie.
Impreza odbędzie się w sobotę na rynku. Jej program jest bardzo atrakcyjny. IV Wspólne Grillowanie zaplanowano od godziny 11:00. Rozpocznie się degustacją wyrobów Beef Master Tomaszny i ZPM Tomaszny oraz pokazem Mirka Czarnogórskiego i Mariusza Jeznacha o tym, jak grillować i poznać techniki grilla oraz BBQ. Adam Tomaszny opowie o tradycji wędliniarskiej trzech pokoleń jego rodziny. Będzie też mówił o tym, czym jest sezonowanie? Artur Kupczyk doradzi, jak wybrać wołowinę na steki?, zaś Arek Mazur pokaże jak wygląda rozbiór wołowiny sezonowanej.
O 12:00 Aleksander Zniszczoł będzie mówił o pasji do steków a skokach narciarskich. Trzeba bowiem wiedzieć, że reprezentant Polski w tej dyscyplinie sportu jest pasjonatem grilla, BBQ i Steków Beef Master Tomaszny, O 12:30 zacznie się przygotowywanie burgerów, czym zajmą się: Tomasz Karpowicz - Burger Hub, Aleksander Rzepecki - Outdoor Cooking, Michał Sobolewski - Foodaholics.
Po 13:00 dowiemy się jak przygotować szpik wołowy po azjatycku. Tę sztukę zaprezentuje Artur Kupczyk vel Ogniomistrz Art - szef kuchni Akademii GrillWeb, grillmaster, bloger kulinarny, ekspert do spraw gastronomii. Pół godziny później Kacper Salzman - Grillmaster Marki Napoleon, prowadzący program "Prosto z Grilla", podróżnik kulinarny pokaże mało popularne cięcia (Hanger steak).
0 14:00 Adam Kajfosz i Szymon Romaniuk z Polish BBQ Mafia przygotują mostek wołowy-brisket.
Oto kolejne punkty programu:
- 14:30 - Kuchnia ameryki południowej z broil kinga:
- - Daniel Władymirow - uczestnik 11. edycji Masterchefa,
- 15:00 - polędwica sezonowana w łoju na ofyrze:
- - Mateusz Wojnar - Godkowie Grille, Doradca Kulinarny i Szef Kuchni,
- - Michał Fabiszewski - Szef Kuchni, laureat II miejsca w programie Masterchef,
- 15:30 - prezentacja wędzarni ogrodowych - firma Kolba,
- 16:00 - pokaz i ostrzenie japońskich noży - firma Japońskie Noże,
- 16:30 - Tomahawk metodą odwróconą Reverse Sear z dymem jabłoni - Artur Kupczyk,
- 17:00 - Kuchnia Bałkańska na grillu Broil king - Daniel Władymirow,
- 17:30 - przygotowanie łopatki na pulled pork - Polish BBQ Mafia,
- 18:00 - losowanie nagrody głównej - Grill Gazowy Marki NAPOLEON,
- 18:30 - karkówka po meksykańsku - Kacper Salzman,
- 19:00 - Tajskie Noodle STIR-FRY z kurczakiem z Big Green Egg - Mateusz Wojnar,
- 19:30 - kebab cevapcici z wołowiną z ofyra - Michał Fabiszewski,
- 20:00 - wspólna integracja w Pilsner Pub.
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?