W Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej odbyła się piąta edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego dla szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym pt.: „Młodzi gotują 2013”. W zmaganiach uczestniczyło 30 uczniów ze szkół województwa śląskiego, którzy musieli przygotować deser oraz przystawkę na bazie jaj. Konkurs składał się z dwóch części: indywidualnej, teoretycznej, tj. testu z wiedzy gastronomicznej i zasad żywienia oraz części praktycznej, wykonywanej w zespołach dwuosobowych, a także wypowiedzi ustnej przed szefami kuchni. Rywalizacja zakończyła się kolejnym sukcesem uczniów wodzisławskiego ekonomika.
Zespół Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego reprezentowali uczniowie klasy trzeciej Technikum Gastronomicznego, Debora Liksza i Grzegorz Krywulko, pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych Judyty Lamży i Krzysztofa Zielonki. Wodzisławscy uczniowie popisali się mistrzowskim smakiem i przygotowali „Piramidki z omletów i ratatouille z kroplą sosu szczypiorkowego” oraz „Czekoladowy wulkan pod cytrynową czapką na sosie wiśniowym”, zajmując w konkursie drugie miejsce. Jury wysoko oceniło kunszt kulinarny i rewelacyjną współpracę zespołu wodzisławskich kucharzy, niecodzienną interpretację podania omletów na zimno oraz idealne połączenie smaków i konsystencji gorącego deseru.
Sukces uczniów wodzisławskiego ekonomika został nagrodzony. Laureaci otrzymali pamiątkowy puchar oraz zaproszenie na szkolenie gastronomiczne w firmie Weindich.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?