Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Konfitury, zupa. Z dyni powstają same pyszności. Zobaczcie

Arkadiusz Biernat
Arkadiusz Biernat
Z dyni powstają same pyszności
Z dyni powstają same pyszności Starostwo Powiatowe
Początek jesieni to okres zbiorów. Jednym z warzyw najmocniej kojarzących się z tą porą roku są dynie, czyli po śląsku banie. W tym roku w ogrodzie przy Powiatowym Ośrodku "Perła" dynie obrodziły bardzo obficie. Z tej okazji społeczność ośrodka zorganizowała po raz pierwszy "Baniobicie". Wziął w nim m.in. starosta Leszek Bizoń, który popisał się nie lada talentem kulinarnym. Poznajcie też przepisy na specjały z dyni.

Największa z tegorocznych dyni wyhodowanych w „Perle” mierzyła 168 cm obwodu i ważyła ponad 40 kg. Ta, którą „ścięto” podczas „Baniobicia”, była nieco mniejsza i ważyła zaledwie… 20 kg.

Jak przy wszystkich zbiorach, tak i przy tych trzeba było zakasać rękawy do roboty. Fizyczne starcie z dyniowym monstrum nie ominęło również starosty Leszka Bizonia, który ochoczo podjął się krojenia warzywa. Po ładnych kilku minutach, gdy okazało się, że – choć starosta dwoi się i troi – dyni jakby nie ubywało, w sukurs przyszła mu szefowa „Perły” Karolina Końka wraz z Barbarą Widłą – terapeutką, jeszcze do niedawna odpowiedzialną za pracownię gastronomiczną oraz uczestnikami i obsadą ośrodka.

Kolejne kilka minut i dynia została podzielona. Jak się jednak okazało, był to dopiero początek pracy. Wszystkie kawałki warzywa należało bowiem pozbawić skóry oraz oczyścić z pestek, a następnie pokroić. W tę pracę włączyła się już cała społeczność „Perły”. Przed uczestnikami stanęło jednak kolejne wyzwanie: co zrobić z kilkunastoma kilogramami dyniowego złota. Wspólnie zdecydowano, że z warzywa zostanie przygotowana konfitura z pomarańczami oraz zupa-krem z dyni.

W efekcie, powstał kociołek przepysznej zupy oraz kilkanaście litrów słodkiej od dyni i pomarańczy konfitury. Społeczność „Perły” spożytkowała owoc do końca. Podopieczni ośrodka pod czujnym okiem terapeutki Kamili Grycman przygotowali jeszcze słodkie babeczki oraz chyba najbardziej popularny specjał z dyni, czyli kompot.

Pestki z kolei po uprażeniu posłużyły do wzbogacenia zupy. Barbara Widła jako dietetyczka podkreślała bowiem, jak cennym źródłem witamin oraz mikro i makroelementów jest dynia.

Część konfitury przyrządzonej w „Perle” została przeznaczona na promocję Ośrodka podczas wernisażu 27 września w bibliotece na os. XXX- lecia w Wodzisławiu Śl. Każdy kto przyjdzie na wernisaż będzie miał możliwość jej spróbowania. Reszta trafiła do słojów.

Zobaczcie sami na zdjęciach, jak wyglądało pierwsze „Perłowe” dyniobicie. Dla chętnych podajemy przepisy na zupę i konfiturę dyniową „a la Perła”:

Konfitura: 2 kg dyni obieramy i trzemy na dużych oczkach, a następnie zasypujemy 1,5 kg cukru i odstawiamy na ok. 2 godziny. W tym czasie ścieramy skórkę (tzw. zest) z 8 pomarańczy. Miąższ owoców pozbawiamy białych błonek i kroimy na kawałki. Gdy dynia puści sok dodajemy pokrojone pomarańcze i startą skórkę. Wszystko gotujemy na małym ogniu aż nabierze konsystencji powideł. Uważamy, aby nie przypalić!

Zupa: 1 kg dyni i 2 spore cebule obieramy i kroimy na spore kawałki, a następnie podsmażamy i dusimy do miękkości. Dodajemy ok. 400 mln bulionu z warzyw oraz opcjonalnie 1/2 szklanki białego wina (my zastąpiliśmy wodą). Gotujemy. Dodajemy jedno duże opakowanie śmietanki 30% oraz 2 łyżki kopiaste masła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie blendujemy całość.

Gdy zupa okaże się zbyt gęsta można ją rozcieńczyć wywarem lub śmietaną. Miłośnicy ostrzejszych dań mogą zupę doprawić startym kłączem imbiru i/lub odrobiną octu z czerwonego wina. Zupę podajemy z grzankami czosnkowymi oraz uprażonymi pestkami dyni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wodzislawslaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto