Krzysztof Firut przygotował najlepsze danie!
Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej. W tym roku przebiegał on pod hasłem „Finezja smaków potraw z makaronów”. Każdy zawodnik w czasie zaledwie 90 minut musiał przygotować cztery porcje potrawy, której podstawowym składnikiem był właśnie makaron. Co ważne, uczniowie nie mogli skorzystać z gotowego produktu, lecz musieli samodzielnie przygotować makaronowe ciasto.
Rywalizacja i konkurencja była spora. Nie mniejsze też były emocje. W konkursowym jury zasiadło bowiem wielu znanych szefów kuchni z całej Polski. Reprezentant ZSP nr 2 w Rydułtowach popisał się nie lada umiejętnościami.
Krzysztof Firut w regulaminowym czasie przygotował mufinkę z pomarańczami i kaczką na leśnym mchu. W skład potrawy wchodził m.in. żel, który został wykonany z tekstur molekularnych. Krzysztof, mimo młodego wieku, zdążył już bowiem ukończyć kurs kuchni molekularnej w Akademii Molekularnej Jeana Bosa. Kuchnia molekularna to zresztą jego ogromna pasja.
ZOBACZ TEŻ: Polub nas na Facebooku i bądź na bieżąco z informacjami! [KLIKNIJ W LINK]
Follow https://twitter.com/arek_biernatSurówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?