Znany i lubiany nie tylko na Śląsku kucharz i popularyzator kulinariów tym razem był głównym jurorem w międzyszkolnym konkursie kulinarnym. Ta ciekawa inicjatywa przyciągnęła w mury ZPSWR nie tylko społeczność szkolną, ale i uczniów ze szkół masowych. Wydarzenie odbyło się dzięki współpracy między studentami Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi a nauczycielami Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczo-Rewalidacyjnych.
- Podopieczni ZPSWR wspólnie z uczniami ze szkół masowych, dobrani w trzyosobowe zespoły, z wielkim skupieniem i zachowaniem zasad bhp podeszli do kulinarnych zmagań. Pod fachowym okiem Remigiusza Rączki przygotowywali zdrowe i kolorowe dania, wśród których dominowały kanapki. Jako że celem wydarzenia była przede wszystkim integracja i dobra zabawa, wszystkie zespoły zostały nagrodzone gromkimi brawami, dyplomami i nagrodami – informuje Anna Bierska, nauczycielka ZPSWR.
Organizatorzy przygotowali dla uczestników niespodzianki. Jedną z nich był występ absolwenta ZPSWR Grzegorza, który jest fanem swojego imiennika – kabareciarza Grzegorza Poloczka. Chłopak brawurowo zaśpiewał tytułowy utwór z programu „Rączka gotuje”. Uczniowie mieli też możliwość zadawania pytań gościowi. Remigiusz Raczka z uśmiechem odpowiadał i zdradzał nieznane fakty z realizacji swoich programów – „Klasztorne smaki” i „Rączka gotuje”. W szkolnej kawiarence można także było poczęstować się kanapeczkami przygotowanymi przez uczennice Szkoły Przysposabiającej do Pracy.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?