Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wodzisław: Kucharze z ekonomika wrócili z medalami

Arkadiusz Biernat
Agata w czasie pracy na stanowisku
Agata w czasie pracy na stanowisku arc
Kolejny sukces uczniów wodzisławskiego ekonomika. Tym razem młodzi kucharze popisali się na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym Młodych Specjalistów w Dziedzinie Gastronomii Gastro Kromĕřiž Tescoma Cup 2013 w Czechach.

W sumie w Czechach rywalizowało ze sobą 34 uczniów i 16 seniorów z Czech, Słowacji, Włoch, Chile i Polski. Naszych uczniów tradycyjnie przygotowywał Krzysztof Zielonka.

Ekonomik z sukcesem reprezentowali: w kategorii junior uczennice z klasy III TG Natalia Szypuła - zdobywając złoty medal i Puchar za pierwsze miejsce oraz debiutantka z klasy I BTG Agata Jędrysek - także zdobywając złoty medal i Puchar za drugie miejsce. W kategorii senior rywalizując ze studentami i szefami kuchni stanął uczeń klasy II TUG Błażej Kubica - zdobywając srebrny medal.

Dla szkoły to ogromny sukces, bowiem oprócz medali nasza drużyna przywiozła nagrodę specjalną - wyróżnienie Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Czeskiej Republiki dla reprezentacji Polski.

Zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 45 minut dania głównego włącznie z dekoracją składającego się z 4 porcji wykorzystując karkówkę wieprzową i mięso mielone wieprzowe jako składnik bazowy. Surowce nie mogły być wcześniej poddane obróbce technologicznej oprócz mycia i ważenia, a każdy uczestnik musiał wykorzystać do obróbki piec konwekcyjno-parowy, hold-o-mat, most grzewczy dostarczone przez głównego sponsora oraz warzywa mrożone.

Natalia zdobywając złoto popisała się wysokim profesjonalizmem podając danie zatytułowane: „Karkówka sous vide w piwie na sosie pieprzowym w towarzystwie pasztetu wieprzowego z pieczarkami Bonduelle i fasolki Bonduelle z bekonem pod śniegiem tymiankowym.”

Agata podała „Stek z karkówki sous vide na kapuście z boczkiem z dodatkiem klopsika wieprzowego na musie pomidorowym, placków kukurydzianych Bonduelle i sosu śliwkowego.”

Błażej zaskoczył szefów kuchni połączeniem wybornego smaku polskich dodatków i ziół serwując „Roladkę z karkówki z fasolką Bonduelle i oscypkiem na sosie różanym z dodatkiem terriny wieprzowo-pieczarkowej, babeczki szpinakowej Bonduelle i kalafiora pod pianką serową”.

W wykonaniu dań konkursowych nasi uczniowie wykorzystali techniki gotowania „sous vide” i elementy kuchni molekularnej oraz nowoczesną aranżację potraw na talerzach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wodzislawslaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto