W sumie w Czechach rywalizowało ze sobą 34 uczniów i 16 seniorów z Czech, Słowacji, Włoch, Chile i Polski. Naszych uczniów tradycyjnie przygotowywał Krzysztof Zielonka.
Ekonomik z sukcesem reprezentowali: w kategorii junior uczennice z klasy III TG Natalia Szypuła - zdobywając złoty medal i Puchar za pierwsze miejsce oraz debiutantka z klasy I BTG Agata Jędrysek - także zdobywając złoty medal i Puchar za drugie miejsce. W kategorii senior rywalizując ze studentami i szefami kuchni stanął uczeń klasy II TUG Błażej Kubica - zdobywając srebrny medal.
Dla szkoły to ogromny sukces, bowiem oprócz medali nasza drużyna przywiozła nagrodę specjalną - wyróżnienie Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Czeskiej Republiki dla reprezentacji Polski.
Zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 45 minut dania głównego włącznie z dekoracją składającego się z 4 porcji wykorzystując karkówkę wieprzową i mięso mielone wieprzowe jako składnik bazowy. Surowce nie mogły być wcześniej poddane obróbce technologicznej oprócz mycia i ważenia, a każdy uczestnik musiał wykorzystać do obróbki piec konwekcyjno-parowy, hold-o-mat, most grzewczy dostarczone przez głównego sponsora oraz warzywa mrożone.
Natalia zdobywając złoto popisała się wysokim profesjonalizmem podając danie zatytułowane: „Karkówka sous vide w piwie na sosie pieprzowym w towarzystwie pasztetu wieprzowego z pieczarkami Bonduelle i fasolki Bonduelle z bekonem pod śniegiem tymiankowym.”
Agata podała „Stek z karkówki sous vide na kapuście z boczkiem z dodatkiem klopsika wieprzowego na musie pomidorowym, placków kukurydzianych Bonduelle i sosu śliwkowego.”
Błażej zaskoczył szefów kuchni połączeniem wybornego smaku polskich dodatków i ziół serwując „Roladkę z karkówki z fasolką Bonduelle i oscypkiem na sosie różanym z dodatkiem terriny wieprzowo-pieczarkowej, babeczki szpinakowej Bonduelle i kalafiora pod pianką serową”.
W wykonaniu dań konkursowych nasi uczniowie wykorzystali techniki gotowania „sous vide” i elementy kuchni molekularnej oraz nowoczesną aranżację potraw na talerzach.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?