Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach: Gotują, że palce lizać! [ZDJĘCIA]

AREK (tekst nadesłany)
Młodzi kucharze gotują, że palce lizać
Młodzi kucharze gotują, że palce lizać ZSP 2 Rydułtowy
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach: Gotują, że palce lizać! Za nami Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy i Kelnerów. Zobaczcie zdjęcia.

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach: Gotują, że palce lizać!

Celem imprezy było promowanie zawodów gastronomicznych w regionie, kultywowanie wiedzy gastronomicznej oraz promocja technik i sposobów obsługi kelnerskiej. Mistrzostwa zorganizowano przy wsparciu i pomocy merytorycznej członków Stowarzyszenia Kelnerów Polskich i Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Podczas pierwszego etapu konkursu młodzi kucharze gotowali na świeżym powietrzu żołnierską grochówkę. Było to dość stresujące wyzwanie, ponieważ uczniowie gotowali w obecności zaproszonych gości. W dalszej części tego etapu młodzież, już w pracowni gastronomicznej ZSP nr 2 w Rydułtowach, przygotowywała dania główne ze schabu wieprzowego.

W finale drugiego etapu, który odbył się w restauracji „Leśna Perła” w Radlinie, uczestnicy przygotowali potrawy z warzyw i owoców dla trzech osób. Tutaj rywalizacja również odbywała się w formie gotowania na oczach gości, czyli live cooking. Kelnerzy natomiast zaprezentowali serwis angielski – filetowanie ryb okrągłych.
Młodzi kucharze byli oceniani przez profesjonalne jury w następujących kategoriach: zgodność z tematyką konkursu, dobór składników, smak potrawy, wygląd i estetyka, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, wykorzystanie produktów oraz przygotowanie i higiena pracy.

Zwycięzcami okazała się dwuosobowa drużyna Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie w składzie Krystian Piątek i Marcin Ochnik. Drugie miejsce przyznano Laurze Dworniczak i Małgorzacie Kabis z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Usługowych z Chorzowa. Na najniższym stopniu podium uplasowali się też reprezentanci gospodarzy: Angelika Paulus i Krzysztof Firut.

W finale mistrzostw młodych kelnerów zwyciężył Mateusz Czamara z Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie. Wicemistrzynią została Agnieszka Rubaj (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych COGITO z Siemianowic Śląskich), a trzecie miejsce zajęła Kamila Szczutkowska z Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach.

Mistrzostwa odbyły się dzięki wsparciu Stowarzyszenia Kelnerów Polskich i Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, a także licznych sponsorów i fundatorów nagród: Starostwa Powiatowego w Wodzisławiu Śląskim, Urzędu Miasta Radlina, Restauracji „Leśna Perła” z Radlina, Spółdzielni Mieszkaniowej „Orłowiec” z Rydułtów, sklepu Makro w Rybniku, Iglotex, Dorado, Bonduell, McCain, Centrum Kulinarnego z Chorzowa, Cukierni Król, Przetwórni ryb Tinca Nova, Herbaty Richmont, Sommelier Dystrybucja, Platinum Wine, Mojito, Combi, Zajazdu Hetman, Hotel Spa Laskowo, Pepsi.

ZOBACZ TEŻ: Polub nas na Facebooku i bądź na bieżąco z informacjami! [KLIKNIJ W LINK]

**Obserwuj autora na Twitterze TWITTER_FOLLOW https://twitter.com/arek_biernat

**

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wodzislawslaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto